Helyi közélet

2015.01.29. 11:48

Lecsaphat a „halkommandó”

Budapest, Debrecen - A távlati cél az, hogy körülbelül ötvenfős országos állami szolgálat jöjjön létre.

Budapest, Debrecen - A távlati cél az, hogy körülbelül ötvenfős országos állami szolgálat jöjjön létre.

Állami halászati őri csoportot hoz létre az idén az agrártárcához tartozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állami őrök bárhol és bármikor ellenőrizhetnek majd, akár razziaszerűen is.

Félszáz fővel

A minisztérium szerint fontos, hogy mostantól a halgazdálkodó szervezetektől független, állami alkalmazású és országos illetékességű halőrzési csoport is működjön az országban. Várhatóan tíz „főállású” őrrel kezdi meg működését az az állami halőrzési csoport, amely az idei első félévben a Nébih-en belül alakul meg – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője. A főállású őrök mellett a megyei kormányhivatalok halgazdálkodási felügyelői, illetve a tárca horgászati és halgazdálkodási főosztályának munkatársai is megbízást kapnak a Nébih-től az állami halászati őri feladatok ellátására. A távlati célkitűzés pedig az, hogy körülbelül 50 fős országos állami szolgálat jöjjön létre.

Független őrök

A főosztályvezető szerint a csoport létrehozását az indokolja, hogy szükség van olyan független – tehát nem a halgazdálkodók munkaszervezetébe tartozó – és országos illetékességű halászati őrökre, akik állami alkalmazásban állnak és bárhol, bármikor érdemi ellenőrzéseket végezhetnek. Így ellenőrizhetik a horgászokat, a hivatásos és rekreációs halászokat, a kereskedelmi halszállítmányokat, illetve a halgazdálkodókat és azok saját halászati őreit is. Esetenként összehangolhatják tevékenységüket a vízhasznosítók alkalmazásában álló, hivatásos halászati őrökkel, és razziaszerű ellenőrzéseket is szervezhetnek. Amikor viszont a vízhasznosítókat vagy azok saját halőreit ellenőrzik, értelemszerűen nem folytatnak majd előzetes egyeztetéseket – fogalmazott a főosztályvezető. A tárca az új szolgálattól azt várja, hogy növeli a halőrzés hatékonyságát. Az állami őrzési csoport éves költségvetését az FM és a Nébih mindenkori forrásai határozzák majd meg, de a megszervezés és az első évi működtetés költségeit a tárca finanszírozza az „állami halgazdálkodási feladatok támogatása” című előirányzatból.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában