Helyi közélet

2015.01.21. 19:30

Kevesebben kérik az influenza elleni oltást

Hajdú-Bihar - Megyénkben a hajdúböszörményi járásban legaktívabb a vírus.

Hajdú-Bihar - Megyénkben a hajdúböszörményi járásban legaktívabb a vírus.

„A figyelőszolgálat keretében beérkezett adatok alapján Hajdú-Bihar megyében az elmúlt héten az influenzaszerű megbetegedések aránya már elérte a járványküszöb mértékét. A figyelőszolgálatba bevont 77 háziorvos 198 influenzás beteget jelentett” – tájékoztatott dr. Kohut Zsuzsa, a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv járványügyi osztályvezetője. A vírus a hajdúböszörményi járásban a legaktívabb, míg a hajdúszoboszlóiban a legkevésbé. Az orvos arra számít, az elkövetkező hetekben emelkedik a megbetegedések száma. Megjegyezte, még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást.

Dr. Mándi László hajdúhadházi háziorvos szerint egy hete észrevehetően megnőtt az influenzás tünetekkel a rendelőbe érkező betegek száma, viszont úgy véli, még nem beszélhetünk járványról. Kiemelte, még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást, ugyanis az két héten belül védettséget ad, amikor is előre láthatóan a járvány tetőzni fog.

Praxisában az elmúlt tíz napban lényegesen megnőtt az influenzás tünetektől szenvedő betegek száma – mondta el dr. Szeszák Ferenc berettyóújfalui háziorvos, megjegyezve, hogy az előző évekhez képest csökkent az oltási kedv. A szakember azzal magyarázza a csökkenő oltási aktivitást, hogy két évvel ezelőtt a madárinfluenza pánik ideje alatt sokan igényelték a H1N1 elleni oltást, később viszont nem volt valódi járvány.

Az orvos szerint a járvány terjedésének visszaszorításához két dolog szükséges. – Az oltással kialakul az egyéni védettség, ami segít, hogy elkerüljük a betegséget, vagy ha mégis utolér minket az influenza, könnyebben átvészeljük azt. Másrészt egy populáció átoltottsága lassíthatja a vírus terjedését – hangsúlyozta.

HBN-SzM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában