Helyi közélet

2015.01.09. 14:09

Fegyházbüntetés a pocsaji bántalmazás ügyében

Pocsaj - Bűnösnek mondta ki a Berettyóújfalui Járásbíróság társtettesként elkövetett garázdaság és testi sértés bűntettében, illetve testi sértés kísérletében azt a három vádlottat, akik 2013. június 8-án Pocsajban rátámadtak egy autósra, mert elcsapott egy bicikliző kisfiút. A gyermeknek nem esett komolyabb baja, az autós azonban orrcsonttörést, arc és fejzúzódást szenvedett.

Pocsaj - Bűnösnek mondta ki a Berettyóújfalui Járásbíróság társtettesként elkövetett garázdaság és testi sértés bűntettében, illetve testi sértés kísérletében azt a három vádlottat, akik 2013. június 8-án Pocsajban rátámadtak egy autósra, mert elcsapott egy bicikliző kisfiút. A gyermeknek nem esett komolyabb baja, az autós azonban orrcsonttörést, arc és fejzúzódást szenvedett.A bíróság L. Gábor elsőrendű vádlottat többszörös visszaesőként 3 év fegyházbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyektől, a másodrendű vádlott, Gy. Tibor halmazati büntetésként 1 év 8 hónap börtönbüntetést kapott 4 év próbaidőre felfüggesztve, a harmadrendű vádlottat pedig 1 év 2 hónap börtönbüntetéssel sújtotta 3 évre felfüggesztve. A vádlottaknak összességében 454 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetniük.

A bíróság túlnyomórészt elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint egy óvodai ballagás után nagyszámú vendégsereg gyűlt össze 2013. június 8-án Pocsajban. Miközben a család ünnepelt, a harmadrendű vádlott 6 éves, hallássérült unokája odakint kerékpározott egy lejtős úton, egy fék nélküli biciklivel. A sértett Létavértes irányából jött Pocsaj felé. A kisfiú nem vette észre, nem is hallhatta a közeledő autóst, de az útszéli bokrok miatt az autós sem láthatta a gyermeket. Bár a sofőr félrekapta a kormányt és fékezett, a balesetet nem tudta elkerülni, a kisfiú nekicsapódott a gépkocsinak, és eszméletét vesztette.

Az ünneplésben résztvevő vádlottak azonnal a helyszínre siettek, és jöttek velük a felindult állapotba került rokonok is. Kiabálni kezdtek a sértettel, többfelől elhangzott a „megölünk” kifejezés, valaki a tömegben pedig azt is mondta, hogy a gyermek meghalt. A családtagok körbevették a sértettet, elsőként a másodrendű vádlott, Gy. Tibor ütötte arcon ököllel a férfit, majd az elsőrendű vádlott L. Gábortól is kapott a sértett két ökölcsapást. Valaki a jelenlévők közül kirúgta a férfi lábát, aki a földre került, de fel tudott állni. Ekkor fordulat következett be az események sorában: a másodrendű vádlott a sértett védelmére kelt, igyekezett távol tartani tőle az elsőrendű vádlott mellett a többi támadót is. A hangulat továbbra is felfokozott volt, „agyonverünk” és „megdöglesz” kifejezések repkedtek a levegőben. A helyzet veszélyességét mások is felmérték, miközben ugyanis a harmadrendű vádlott, a kisfiú nagyapja a többieket biztatta és ő maga is próbált a sértett közelébe férkőzni, valaki mindig visszatartotta. Dühében a férfi autóját kezdte el ütni-rúgni. Időközben kiérkeztek a rendőrök, a nagyapa és még néhányan ennek ellenére továbbra sem hagytak fel azzal, hogy a sértett közelébe jussanak. Végül a rendőrök fellépése megálljt parancsolt a további atrocitásnak, az egyenruhások a sértettet rendőrautóval távolabb vitték, így a vádlottak felhagytak a további bántalmazással, fenyegetéssel.

A bírósági eljárás során egyébként az elsőrendű vádlott végig tagadta a bűncselekmény elkövetését, a másik két vádlott beismerő vallomása és több titkos tanú vallomása azonban egyértelműen bizonyította a bűncselekményt. Burai Judit bíró indoklásában kiemelte: az eset komoly riadalmat és megbotránkozást keltett és ha nincsenek a tömegben olyanok, akik visszatartják az indulatos rokonokat, nagyobb baj is történhetett volna.

A Berettyóújfalui Járásbíróság ítélete két vádlott esetében jogerős, az ügyészség mellett a másod- és a harmadrendű vádlott is tudomásul vette a döntést, az elsőrendű vádlott és védője azonban felmentésért fellebbezett.

- Tatár Timea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában