Helyi közélet

2015.01.20. 13:03

Baglyok „szállták meg” a kisvárost

Balmazújváros - Költőládákkal segítik a megtelepedésüket a helyi környezetvédők.

Balmazújváros - Költőládákkal segítik a megtelepedésüket a helyi környezetvédők.Az idei télen is szívesen vendégeskednek baglyok Balmazújvárosban. Az állatok elsősorban a Posta köz és a Batthyány utca tűlevelű fáin lelnek otthonra. – Minél hidegebb van, annál több, főként erdei fülesbagoly érkezik a településre. Ritkábban réti fülesbaglyok is behúzódnak. A számuk évről évre változó, ha nem tartósak a kemény fagyok, akkor kevesebben vannak. Idén egyelőre néhány tucat költözött be – magyarázta érdeklődésünkre Varga László, a Balmazújvárosi Környezetvédelmi Csoport (BAKCSO) elnöke. Mint mondta, a legtöbbet, 240 egyedet, 2009-ben számolták össze.

– A baglyok egyik legfontosabb téli gyülekezési helye Kisújszállás, illetve Túrkeve mellett Balmazújváros. Egy időben a legtöbb jellemzően nálunk gyűlik össze – mondta. Ennek oka, hogy település körül nagy kiterjedésű füves puszták találhatók, amelyek ideálisak a számukra.

Az állatok nappalozó helyként használják a város fáit, naplementekor pedig vadászni indulnak. Az embereknek nem kell tartaniuk tőlük – hívta fel a figyelmet a szakember, aki hasznukról is beszélt. – A baglyok rengeteg rágcsálót fogyasztanak, a tavalyi és az idei év pocokinváziós időszakában komoly hasznot hajtanak a mezőgazdaságnak. Egy köpetben általában két pockot találunk, de egér, patkány, béka, sőt halpikkelyek is előfordultak már. Azaz akadnak erdei fülesbaglyok, amelyek halásznak is – jegyezte meg.

Az erdei fülesbaglyok főként a varjak és szarkák fészkeit foglalják el. Azért, hogy a telelő baglyokat a településen tartsák, úgynevezett bagolyládákat helyeztek ki a nagyobb fákon, intézmények udvarán. Ezek 90 százalékában sikeresen költenek egy vagy két fiókát.

Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb bagolyfaj hazánkban, egyedszámukat 6 ezer-12 ezerre teszik, állományuk stabil. A réti fülesbaglyok sokkal ritkábbak.

HBN-SZZSL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában