Helyi közélet

2015.01.28. 19:19

Az örök debreceni, Csokonai

Debrecen - Újra megnyitották a Csokonai Emlékszobát a Református Kollégiumban.

Debrecen - Újra megnyitották a Csokonai Emlékszobát a Református Kollégiumban.Az 1944-es bombázások nagy károkat okoztak a városban, például a Petőfi téren, a Nagyállomásnál és a kollégium főépületében is. Utóbbi helyen a Csokonai Emlékszoba szép ólomüveg ablaka is megsemmisült. Toroczkai Oszvald 1938-ban készült alkotását, mely Hatvani István professzort és tanítványait, köztük Csokonai Vitéz Mihályt ábrázolta hetven évig nem sikerült pótolni – ismertette a kollégium Oratóriumában tartott Csokonai-ünnepségen dr. Fekete Károly református püspök. Mint elmondta: Burai István festőművész, grafikus, szobrász most új színes ólomüveg ablakot készített a hiányzó helyére. Ezen kívül szintén az ismét megnyitott emlékszobát fogja gyarapítani Szilágyi Imre grafikusművész rézkarc sorozata is.

Csokonai városa

Komolay Szabolcs Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere kijelentette: a 210 éve elhunyt Csokonai neve összeforrt a várossal! A kollégium szellemisége egész életét meghatározta. Pályája azonban megbicsaklott amikor a közvélemény számára máig tisztázatlan okból távozni kényszerült az intézményből – fogalmazott.

Emléke

Csokonai Vitéz Mihálynak a XIX. században komoly kultusza alakult ki Debrecenben, amely elsősorban a kollégiumi diákoknak köszönhető. A város síremléket állított neki, dalok, anekdoták keletkeztek róla, intézmények vették fel a nevét.

– Az önkormányzat vezetőinek ma az a feladata, hogy ápolják a költő emlékét és újra részévé tegyék a mindennapoknak – hangsúlyozta Komolay Szabolcs.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában