Helyi közélet

2015.01.19. 12:13

Szorosabb viszonyt akart a sértett

Debrecen - Zokogva hallgatta az ítéletet a nem jogerősen öt év hat hónap börtönre ítélt vádlott.

Debrecen - Zokogva hallgatta az ítéletet a nem jogerősen öt év hat hónap börtönre ítélt vádlott.

Az ügyészséggel ellentétben a Debreceni Törvényszék szavahihetőnek találta azt a férfit, akit azzal vádoltak, hogy meggyilkolta mozgásában korlátozott férfi ismerősét, majd rágyújtotta a házát. Az első fokon eljáró bíróság így erős felindulásban elkövetett emberölés és közveszély okozás bűntettében mondta ki bűnösnek N. Józsefet, akit öt év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. Leghamarabb büntetése leteltének kétharmada után szabadulhat feltételesen.

Balláné Szentpáli Edit tanácsa elfogadta a vádlott védekezését, amely szerint miután az ittas állapotban lévő N. József orálisan kielégítette a sértettet, az újabb nemi aktusra történő felszólítást és késsel fenyegetést nem tűrte, ezért a eszközt kicsavarta az idős ember kezéből, majd azzal többször megszúrta. A sértett belehalt a sérüléseibe.

A bűncselekmény 2013 nyarán történt. A két férfi azonban már régebbről ismerte egymást, rendszeresen együtt italoztak. Így történt ez azon a végzetes napon is. Évek alatt szoros apa-fiú viszony alakult ki közöttük. Hogy miért torkollt a kapcsolat gyilkosságba, arról másként vélekedett az ügyészség és a bíróság.

A legnagyobb különbség a 20-as éveiben járó vádlott szavahihetőségét illetően ütközött ki. Szabó Ágnes ügyész perbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy noha N. József ténybeli beismerő vallomást tett, eltérően nyilatkozott a nyomozati és a bírósági szakban. Arról például, hogy őt szexuálisan molesztálta a 65 éves, többek között combnyak- és medencetörése miatt járókerettel közlekedő áldozat, csak az utóbbi szakaszban tett említést. Mint fogalmazott, a tanúk arról beszéltek, „a sértett örült, hogy élt”, s kizártnak tartották, hogy homoszexuális lenne. Idézte az egyik szakértőt, aki fantáziálásra hajlamos személyként írta le N. Józsefet, más szakemberek pedig a szavahihetőségét kérdőjelezték meg.

Védője, dr. Koós László arra hívta fel a figyelmet, apa-fiú viszony alakult ki a vádlott és a sértett között. A bíróság az ítélet indoklásában többször is hangsúlyozta, osztja ezt az álláspontot. Balláné Szentpáli Edit kiemelte, hogy N. József a bíróság előtt nem bizonyult szavahihetetlennek, mindig következetesen beszélt a szexuális molesztálásról, mint a gyilkosság előzményéről. A pszichológus – emlékeztetett – azt állapította meg, hogy a sértett már korábban is tesztelte a hozzá érzelmileg közel álló vádlottat, hogy miként reagál a homoerotikus jelenségekre.

A bíróság szerint – ellentétben az ügyészségi állásponttal – N. Józsefen védekező, metszett sérülések voltak – az ujjpercén kifejezetten –, amelyek N. József védekezését támasztották alá. Ezért elfogadta a bíróság, hogy – az orális aktust követően, amikor a sértett újabb nemi aktusra kérte, majd késsel fenyegette – kirobbant belőle az indulat, mivel felháborította, ami vele történt, hiszen – a szakértők megállapítása szerint is – N. József nem homoszexuális. Hozzátette: a vádlott nem kívánta az idős férfi halálát, az eshetőségként következett be.

A gyilkosság estéjén a vádlott még egyszer visszatért az áldozat házába, hogy eltüntesse a nyomokat. Ezért felgyújtotta a fáskamrát, a tűz a lakrészre is átterjedt, de a szomszédos házakat is veszélyeztette.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész súlyosbításért, és a minősítés megváltoztatása miatt fellebbezett. N. József előzetes letartóztatásban marad, ami a bíró szerint a vádlott érdeke is, ugyanis többször kísérelt meg öngyilkosságot.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában