Helyi közélet

2015.01.14. 09:56

A debreceni „big band-teória”

Debrecen - Egyre aranylóbb a debreceni big band zenekar sikere.

Debrecen - Egyre aranylóbb a debreceni big band zenekar sikere.

Van CNC-esztergályosa, építésze, közgazdásza, középiskolai tanulója, diplomás zenésze és négy országos aranyminősítése a Debrecen Big Bandnek. Utóbbi talán annak köszönhető, hogy a kitartásból és jazzszerelemből van a legtöbb az amatőr és profi zenészekben. Bár a különböző élethelyzeteket nem könnyű összeegyeztetni, a húsz tag olyan elhivatott, hogy heti két alkalommal próbálnak.

– A zenészeink ismerik a közösség céljait, és ahhoz igazítják a teendőiket. Ha egy fesztiválra meghívást kapunk heti négy-öt alkalommal is találkozunk és addig játszunk míg úgy érezzük, hogy nyugodt szívvel a közönség elé állhatunk – mondta Daróczi László, klarinétos a közel egy évtizede fennálló együttes vezetője. A nagyérdemű pozitív visszajelzése pedig minden fáradságot megér. – Állva tapsoltak a Budapesti Big Band Találkozó és Fesztiválon tavaly ősszel, jó érzés volt látni, hogy örömet okozunk – emeli ki arról az eseményről, amelyen egyébként a szakma is elismerően nyilatkozott és véleményét Arany Diplomában foganatosította.

Inspiráló fejlődési lehetőség

– Fontosnak tartom a folyamatos szakmai továbbképzést. Példaképeink a Police Big Band és a Budapest Jazz Orchestra vezetői is tartottak már nálunk kurzust. Ez és a közös fellépés inspirálja a zenekari tagokat. Annak idején remek tanáraim voltak, arra tanítottak, hogy ha valamit elkezdek, akkor azt becsülettel végig kell csinálni – mondta Daróczi László. A Debreceni Ifjúsági Fúvószenekart vezénylő Fejes Mártont és Balla Istvánt emeli ki.

– Ők nemcsak a hangszerrel kapcsolatos technikákban, hanem emberségben, szeretetben is példát mutattak, amit átadtak nem lehet elfelejteni – fogalmaz. Szavainak súlyt ad a tény, hogy tízéves kora óta az élete része a zene. A gyermekkori töltést szeretné továbbadni, ezért a zenekarban lehetőséget biztosít tehetséges ifjaknak, különböző előadásokkal igyekszik megszerettetni a zenét fiatalokkal és az utánpótlás érdekében együttműködési megállapodást is kötött a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolával. Kérdésemre elárulja, a lánya nem csak a közgazdász pályán követte édesapját, szintén zenész. – Azt kívánom a mai generációnak, hogy találja meg a helyét az ilyen közösségekben, mert olyan élményeket szerezhet, amely élete egyéb területére is kihat majd. Fiatalkori zenésztársaim ma sem szakadtak el a jazz zenétől, Karacs Ferenc barátom például a Bánki Louis Armstrong Jazzfesztivál kitalálója és szervezője – zárta.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában