Helyi közélet

2014.12.31. 08:56

Tangában, harisnyában józanodott

Debrecen - Mikulást és „bádogembert” is detoxikáltak már a Klinikán.

Debrecen - Mikulást és „bádogembert” is detoxikáltak már a Klinikán.Év végén az emberek jobban tolerálják maguk körül a részegeket, ugyanakkor január első napjaiban kétszer-háromszor több beteget hoznak hozzánk detoxikálásra, mint az év többi napján – tájékoztatta a Naplót dr. Andrássy Gábor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának pszichiátere. Mint mondta, karácsony környékén nem jellemző, hogy ittasság miatt kórházba kerüljön valaki, viszont az ünnepek után, illetve általában a téli hónapokban észrevehetően több lakossági bejelentés érkezik közterületen fekvő részegekről.

– A téli ivászat legnagyobb veszélye a hideg. Ugyanis amikor alkoholt fogyasztunk, jobban kitágulnak az ereink, ezért emelkedik a hőérzetünk, ami akár kihűléshez is vezethet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, ahogy a fronton, úgy a kocsmában sem hagyunk magunk után embert hátra – hívta fel a figyelmet az orvos. Megjegyezte, a túlzott alkoholfogyasztás másik nagy veszélye a légzésleállás. – Mindenki szervezete másképp reagál az alkoholra, van, akinek két sör elég a berúgáshoz, de olyan is, akinek jó pár felest le kell gurítania ugyanazért a hatásért. Érezni kell a határt – jegyezte meg a szakember.

Mellékes kellemetlenségek

– „Das ist ein Unikum”, nem vagyok részeg – kiabálta régebben az egyik beteg, aki csak a földön fekve engedte magát ellátni – idézte fel a pszichiáter.

Mint mondta, ha valaki annyira leittasul, hogy kórházba szállítják, segítik józanodását, ami részegségtől függően minimum hat órát jelent. Olykor gyógyszereket is igénybe kell venni az ellátásban. Ha sérülten érkezik a beteg, akkor előbb a traumatológián gondozzák a sebeit, ami elől csak az az eset kivétel, aki annyira ittas, agresszív, hogy nem engedi magát kezeltetni.

Takács István részlegvezető ápoló szerint fiatalokat és időseket egyaránt hoznak kijózanodni, de a részegségnek is vannak fokozatai. – Előfordult, hogy maga a Mikulás „vendégeskedett” nálunk, de az Ózból ismert bádogember is józanodott már az osztályon. Sőt, egyszer egy férfi tangában és harisnyatartóban került a klinikára. Másnap reggel, szemét lesütve érkezett érte a felesége – emlékezett vissza az ápoló. Az osztály munkatársa azt tanácsolja, a kellemetlen tünetek elkerülése érdekében ne keverjük az italokat, és fogyasszunk minél több vizet, mivel az segít a tisztulásban.

- Szilágyi Magdolna -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában