Helyi közélet

2014.12.25. 13:31

Sokszínű hangszeren játszik a betegekért

Debrecen - „Az orgona zeneirodalma jóval szélesebb más hangszerekhez képest.”

Debrecen - „Az orgona zeneirodalma jóval szélesebb más hangszerekhez képest.”

A budapesti zeneakadémia negyedéves hallgatója Tabajdi Ádám orgonaművész mesterszakon; jótékonysági előadását december 29-én 18 órától hallhatja a debreceni közönség a Nagytemplomban. Arra a kérdésre, hogy miért éppen ezt a hangszert választotta, azt mondja: mert Kelet-magyarországon az egyik legnagyobb hangszer a nagytemplomi, mely nagyon sokféleképpen megvalósíthat zenei elképzeléseket.

– Minden templomban más és más az orgona, mindegyik külön kihívást jelent. Éppen ezért, koncert előtt ismerkednem kell az adott hangszerrel. Vannak például olyan kisebbek, melyek bizonyos hangokat nem is tudnak megszólaltatni, ekkor kicsit változtatni kell a hangszerelésén a darabnak, melyet emiatt nagyon jól kell ismerni. A Nagytemplom orgonáján ilyen kihívásokkal nem szembesültem, de így is legalább tíz órát kellett gyakorolnom rajta, hogy előadhassam az egyórás műsort – árulta el a művész, aki zeneakadémiai tanulmányai során budapesti templomi és hangversenytermi orgonákon próbál.

Gyermekként zongorázott és orgonán is játszott Tabajdi Ádám, s mivel mindkét hangszer napi 3-3, órás gyakorlást igényel, a zenélés mellett csak magántanulóként tudta iskolai kötelezettségeit teljesíteni. Később belátta, ahhoz, hogy profi zenész legyen, választania kell, s az orgona mellett döntött.

A hétfői koncert a Magyar Hospice Alapítvány Méltóság Mezeje Program támogatására szerveződött, mely területhez a fiatal művész közvetve régóta kapcsolódik. Pszichológus édesanyja a debreceni gyermekklinikán dolgozott, Tabajdi Ádám kisfiúként találkozott a súlyos beteg páciensekkel, s beleivódott a segítés szándéka. Három éve adott egy jótékonysági koncertet a gyermekklinika javára, most szélesebb kör számára történik az adománygyűjtés.

HBN–SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában