Helyi közélet

2014.12.15. 14:10

Pajna Zoltán: jó lesz a megyei matrica

Debrecen - A forgalom növekedését várják az új autópálya díjfizetési rendszertől.

Debrecen - A forgalom növekedését várják az új autópálya díjfizetési rendszertől.– A várhatóan januártól ötezer forintért elérhető, személyautókra ragasztható éves, egy megyébe szóló autópálya matrica kedvezőbb lesz a mostaninál a Hajdú-Bihar megyei települések számára – jelentette ki a megyei közgyűlés elnöke. (Az éves sztrádadíj jelenleg csaknem 43 ezer forint.) Pajna Zoltán kifejtette: az intézkedés célja, hogy a Polgár, Hajdúnánás, Hajdúdorog, Hajdúböszörmény, Debrecen útvonalon közlekedő autósok ne a régi 35-ös utat, hanem inkább az autópályát használják. Kifejtette: az ötezer forintos éves díj havonta mindössze nem egészen 400 forintos kiadást jelent. Ennyiért Debrecen belvárosában sok helyen még egy órát sem lehet parkolni.

Üdvözlendő

Pajna Zoltán úgy vélte, hogy azoknak is jobban megéri majd négy megyei matricát venni, akik Budapestre hivatali, vagy üzleti céllal mennek. Ezért a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat támogatja a minisztérium kezdeményezését.

Az elnök kiemelte, hogy manapság sokkal többen használják a 35-ös utat, mint az M35-ös autópályát. Az új autópálya díjak jóvoltából a forgalom várhatóan jelentős részben átterelődik majd a sztrádára, mely sokkal biztonságosabb, így a balesetek száma is csökkenhet.

Aránytalanság

– Arányosabbá kell tenni a közteherviselést. Miközben az elmúlt évtizedekben a vidéken élők jelentős összegekkel járultak hozzá az infrastrukturális, például a csatornahálózat fejlesztésekhez, addig Budapest környékén ilyenekért nem kellett fizetni. Az új autópálya matricákkal a vidéken élők fognak jobban járni – vélekedett Pajna Zoltán.

HBN-OCs


 Napi nyolcezer

A debreceni elkerülő út három részből áll. Az első eleme a 354-es főút amely Hajdúhadháznál kezdődik és Debrecen felsőjózsai városrészétől délre csatlakozik be az M35-ös autópályába. A másik eleme az M35-ös autópálya melletti 4,3 kilométer hosszú szervizút (hivatalos nevén: kollektor sáv), illetve a szervizút vége és a 4-es főút közötti 3,5 kilométeres autópálya szakasz – tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs Osztályának vezetőjétől.

Pécsi Norbert Sándor szerint külön a kollektor sávra vonatkozóan nincsenek forgalomszámlálási adatok, de az M35-ös érintett szakaszával együtt átlagosan mintegy 8000 jármű használja az elkerülő utat naponta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában