Helyi közélet

2014.12.21. 18:06

Olvasói levél: Ünnepi készülődés

<em>Az Ószövetségi Szentírás számtalan helyen szól az eljövendő Messiásról (Felkent), mint Szabadítóról. A Bibliai korban elszálló évszázadok múltán az Újszövetségi Szentírás ad tudósítást a várva-várt érkezéséről.</em>

Az Ószövetségi Szentírás számtalan helyen szól az eljövendő Messiásról (Felkent), mint Szabadítóról. A Bibliai korban elszálló évszázadok múltán az Újszövetségi Szentírás ad tudósítást a várva-várt érkezéséről.

Az első Adventet követő, Krisztus születésére emlékező karácsony ünneplése csak a negyedik században, I. Gyula pápa rendelete nyomán kezdődik el Rómában. Később évről-évre szokássá lesz egyre több országban, s az egész földkerekségen.

Sok színben sziporkázó fényárban úsznak városaink és a falvak utcái is jóval az ünnep előtt és azután is egy ideig figyelmet ébresztő sugallattal, hogy Valaki eljött és eljövendő valóság! Az igazi ajándék pedig nem valami, hanem Valaki, a testet öltött Isteni szeretet. Advent az előkészület ideje (adventus – domini), melyről nemzetünk nagy költője, Ady Endre is ihletett versben szól Az Úr érkezése című költeményében. A közelgő ünnepre némelyek közönségesen – nyakunkon a karácsony – tesznek említést, mely alatt a költekezés fojtogató hatását érzékelik leginkább. Egészséges emberi megélés szerint mégis a hittel, reménységgel és szeretettel, az örömteli jórafordulás idejeként jön számításba az Advent-el elkezdődött karácsony ünneplése. Bár lehetséges, hogy sok helyen ilyenkor megcsappan a családi kassza, mégis maradandó értéket képezhet az el nem múló igazi szeretet. A kétségek között várakozók reménysége örömre fordul ezekben az időkben, személyes és intézményes jótékonykodás eredményeként.

Az egykor megszületett csodára emlékezni jó. Igazi értéke mégis abban van, ha beköltözik az emberi szívekbe, családi körökbe és ott növekedésnek indul megerősítve a kereszthordozásra és az egyre nehezebb emberi sorsok elszenvedésére.

- Szász Ferenc, Bagamér -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában