Helyi közélet

2014.12.13. 07:32

Nézőpont: „Hagyd ma” kalendárium

<em>Lányok! Asszonyok! Dobjátok el a kötőtűt – akkor is, ha a novemberben tervezett kellemes csomagolgatás helyett ma még az ajándéksálak első sorainál jártok –, vegyétek le az ujjaitokat az mosógép gombjáról és a porszívót is messziről kerüljétek.</em> Horváth Borbála írása.

Lányok! Asszonyok! Dobjátok el a kötőtűt – akkor is, ha a novemberben tervezett kellemes csomagolgatás helyett ma még az ajándéksálak első sorainál jártok –, vegyétek le az ujjaitokat az mosógép gombjáról és a porszívót is messziről kerüljétek. Horváth Borbála írása.

Luca ugyanis kőkemény asszony. Éltes kora – 514 év – ellenére nem finomkodik a névnapján dolgozni bátorkodó nőkkel. A legvisszafogottabb cselekedete, hogy kóccá változtatja a fonalat, de egy Somogy megyei történet szerint egy mosónő nem vette komolyan a figyelmeztetést és a mángorló felett azt találta mondani: „Ó, mire Luca-puca eljön, addig haccó kimosok.” Nemhogy haccó, ecce se sikerült, mert nyomban kővé vált. Ne vessük meg végleg ezt az asszonyt, mivel a magyar néphit kétféle Lucát ismert, a boszorkányoson túl egy jóságost. A legendák szerint előkelő szicíliai családból származott, fiatalon felvette a keresztény vallást, szüzességet fogadott, s mártírhalált halt. Megérdemli, hogy erre a szép orcájára is emlékezzünk valamely barátságosabb népszokással. Tetszik a tréfás hagyomány, miszerint régen a faluban leszedték és elcserélték vagy a tetőn újra összerakták a kapukat, ám ezt a szombatot nem szívesen tölteném a rendőrkapitányságon (hiszen ezer a dolgom). Marad a hagymakalendárium és hagyok ma magamnak legalább egy órányi pihenőt, amikor e fényhozó Krisztus-menyasszonyra gondolok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában