Helyi közélet

2014.12.14. 20:34

Jegyzet: Az ördög részletekben fizet(tet)

Olvasatomban és füleletemben van valami zavaró abban, ahogyan az illetékesek az devizahitelesek ügyében nyugtatnak bennünket. T. Szűcs József jegyzete.

Olvasatomban és füleletemben van valami zavaró abban, ahogyan az illetékesek az devizahitelesek ügyében nyugtatnak bennünket. T. Szűcs József jegyzete.Maga a miniszter is utalt rá egyszer elő adásban – lehet, többször is –hogy csak örülhetünk a megállapított forint-euró stb. átváltási aránynak. Járhatnánk a jövőben ugyanis rosszabbul is forintosítás nélkül. Már ha tovább romlana a magyar pénz. Ebből nekem az világlik ki, hogy kormányzat a forint további gyengülésére számít. Mi több, nem is kíván ellene különösebben harcolni. De miért is tenné? Közgazdasági egyszeregy, hogy a nemzeti valuta gyengülése egy ideig erősíti az ország exportképességét és egyéb, nem elhanyagolható előnyökkel is jár a központi költségvetésre nézve. Gondoljunk például az államot kötő kifizetése. Ha ezeket is visszaszámoljuk euróra, frankra, dollárra az államnak minden fillérnyi forintromlással kevesebbet kell állampolgárai számára kifizetnie. Nincs ebben semmi rosszindulat, sarlatánság. Amióta a mértékadó valuták szabják meg a világgazdaság financiális oldalát, az államok részéről bevett gyakorlat az árfolyammal történő sakkozás. Természetesen annak érdekében, hogy minél több maradjon a központi zsebben – vagy, ha úgy tetszik, több mindenre jusson. Talán emiatt sem beszélhetünk nemzeti valutánk erőteljes védelméről egy ideje. Pontosabban, éppenséggel cseveghetünk róla, de ettől a jegybankunk valószínűleg továbbra sem fog tekintélyes mennyiségű dollárt piacra dobni s érte forintot vásárolni. Védendő nemzeti valutánk árfolyamát.

Igaz, kormánytisztviselők minduntalan jelezték, hogy az átváltási arány megállapítása esetében köti a kezüket a bíróság döntése. Sajnos, bár teljesen érthető, hogy az illetékes bíróság, amikor kimondta azt, hogy az árfolyamkockázat hatásait a kölcsönfelvevőnek kell állnia, nem mérlegelt további részleteket. Egészen pontosan azt, hogy a forint ilyen mértékű gyengülése mennyire nemzetközi folyamatok elkerülhetetlen következménye. S milyen arányban azé, hogy kormányaink nem is nagyon akarták a pénzünk romlását megakadályozni. Mindent összevetve így történhettek meg azok a családok életét tönkre tévő esetek, amikor forintban már régen visszafizette valaki teljes adósságát. Devizában számolva, mégis ott tart mintha szinte még az első törlesztő részletet sem rótta volna le. (Ráadásul a kölcsön(ök) visszafizetésénél a befizetett összeg nagyobb része először a kamatokra megy, és sok hónapig, sőt évig az általunk visszaadott pénznek csak elhanyagolható része törleszti magát az adósságot.)

Magam még emlékszem, merthogy nem is volt olyan régen, amikor szakértők azt állították, hogy minden tényezőt figyelembe véve, 250-es legfeljebb olyan 275-ös forint/euró árfolyam lenne reális. Igaz, nem ma volt. Másik oldalról viszont akkor gazdaságunk, ha hihetünk a mostanában közzétett adatoknak, a maihoz képest kifejezetten ramaty állapotban volt. Akárhogy is a gazdasági mutatók erősödésével szemben a forint értéke mintha fordítottan arányosan egyre csak csökkenne. Így aztán, nem csoda, hogy ma már a devizahitelekhez kapcsolódó dicséretes egyéb intézkedésekkel együtt sem kisebbedik annyival a devizahitelesek fennálló tartozása, mint amennyire pár évvel korábban, a fentiek szellemében talán igazságosabban is, csökkenhetett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában