Helyi közélet

2014.12.17. 17:22

Ír kutató vehette át idén a Debrecen Díjat

Debrecen - Az elhízás, az inzulin rezisztencia és a cukorbetegség kezelésének területén is hasznosíthatók az idei Debrecen díjas kutató, Sir Stephen O’Rahilly kutatásai.

Debrecen - Az elhízás, az inzulin rezisztencia és a cukorbetegség kezelésének területén is hasznosíthatók az idei Debrecen díjas kutató, Sir Stephen O’Rahilly kutatásai.

- Idén 12. alkalommal adjuk át a 2003-ban alapított „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” elnevezésű nemzetközi elismerést, amelyet évről évre olyan kutatónak ítél oda a döntéshozó testület, aki alapvető felfedezést tett, munkája jelentősen hozzájárult a molekuláris orvostudomány fejlődéséhez, és amelynek eredményei néhány éven belül alkalmazhatóak a gyógyászatban - mondta a december 17-i díjátadó ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

- A mostani az első alkalom, hogy olyan kutató veheti át a díjat, aki egy emberi betegség okának felfedezésétől a terápia alkalmazásáig vitte végig kutatómunkáját. A kövérség, az elhízás Magyarországon és világszerte is egyre inkább népbetegségnek számít, amelynek kialakulásáért nem feltétlenül a beteg okolható. Nem véletlen, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a kövérséget betegségnek nyilvánította az orvosi társaság - hangsúlyozta Fésüs László professzor, a Molekuláris Medicina Kutatóközpont vezetője, a díjat odaítélő testület elnöke.

A díj odaítélését nagy megtiszteltetésnek tekinti O’Rahilly professzor, aki - mint fogalmazott - most első alkalommal jár Magyarországon, de ígéretet tett arra, hogy visszatér még Debrecenbe és az egyetemre.

- Kutatásaim legnagyobb eredménye az az öröm, hogy segíthetek a betegeknek, így természetes, hogy folytatom a munkát, hiszen az elhízás okozta rendellenességek okait is fel kell még tárni - hangsúlyozta a díjazott.

A díjátadó ünnepséget hagyományosan a Főépület Aulájában rendezték, ahol a ceremóniát követően kutatásai eredményéről angol nyelvű előadást tartott Sir Stephen O’Rahilly.

A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért 2014. évi kitüntetettje Írországban született és nevelkedett, majd Oxfordban és a Harvard Egyetemen végzett kutatómunkát. A Cambridge-i Medical Research Council anyagcsere-betegségeket kutató egység igazgatójának a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar tanári testülete ítélte oda a rangos díjat.

O’Rahilly professzor kutatási területe az emberi anyagcsere és az endokrin betegségek kóroktana. Vizsgálja a betegségek mechanizmusát, kutatási eredményeit pedig igyekszik hasznosítani a betegségek megelőzésében, jobb diagnózisában és terápiájában is. Humángenetikai vizsgálatokkal számos gént és ezek által szabályozott útvonalat fedezett fel az elhízás, az inzulin rezisztencia és a cukorbetegség területén. Nevéhez fűződik az első rekombináns leptinnel, vagyis az étvágyat és a szervezet energiaháztartását szabályozó hormonnal végzett sikeres terápia is.

A professzor igazi klinikus kutató, aki a betegágy mellett végzett klinikai munka során megfigyelt jelenségekből kiindulva a génállományban fellelhető mutációkig vizsgál népbetegségnek számító kórképeket.

Kutatómunkája elismeréseként 2013-ban II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte. Tagjai közé választotta a Brit Királyi Akadémia, a Brit Orvosi Akadémia, a European Molecular Biology Organization és az USA Nemzeti Tudományos Akadémiája is.

- unideb.hu -


Sir Stephen O Rahilly ír professzor kapta a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű kitüntetést, amelyet a tudós szerdán vett át, majd előadást tartott tudományos munkássága legújabb eredményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában