Helyi közélet

2014.12.17. 17:59

Ha a kövérség nem ön-, hanem genetikai hiba

Debrecen - Az elhízás, az inzulin rezisztencia és a cukorbetegség kezelésében is hasznosíthatók a díjazott eredményei.

Debrecen - Az elhízás, az inzulin rezisztencia és a cukorbetegség kezelésében is hasznosíthatók a díjazott eredményei.Minden ezredik genetikai eredetű, kóros elhízást az étvágygátló receptor hibás működése okozza. Többek között ezen probléma azonosítása és orvoslása miatt érdemelte ki Sir Stephen O Rahilly az idei Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést, amelyet szerdán adtak át a cívisvárosi egyetemen.

Az elismerést immár 12. alkalommal ítélték oda a névadó tudományterület egy tudósának, akinek a felfedezése rövid időn belül a betegek gyógyításában hasznosítható.

– Az eddigi kitüntetettek között van, aki azóta Nobel-díjassá vált – érzékeltette a kutatók tudományos munkájának színvonalát Mátyus László. Az Általános Orvostudományi Kar dékánja elmondta: hazánkban a Debreceni Egyetem az egyik legerősebb centrum a molekuláris orvostudomány területén, az itt zajló munkát, felfedezéseket érdemes a világ elé tárni. Ennek egyik módja, hogy a jelölőbizottság választotta és a tanári testület által megszavazott díjazott, híres tudósokat elhívjuk intézményünkbe. Sir Stephen O Rahilly először járt hazánkban, hangsúlyozta örömmel találkozott és folytatott érdekes beszélgetéseket a fiatal kutatókkal.

HBN–HABE


Debrecen - Az elhízás, az inzulin rezisztencia és a cukorbetegség kezelésének területén is hasznosíthatók az idei Debrecen díjas kutató, Sir Stephen O’Rahilly kutatásai.


Sir Stephen O Rahilly ír professzor kapta a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű kitüntetést, amelyet a tudós szerdán vett át, majd előadást tartott tudományos munkássága legújabb eredményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában