Helyi közélet

2014.12.15. 09:46

„Gettó” a Tócóskertben

Debrecen - Rossz hírű házzá vált a Derék utca 22. szám alatti társasház.

Debrecen - Rossz hírű házzá vált a Derék utca 22. szám alatti társasház.

Amikor az ember a Tócóskerti Lakótelepen sétál, – néhány felújított épülettől eltekintve – nagyjából egyforma, szürke, de tisztán tartott panelházakat lát. A Derék utca 22. szám azonban kilóg a sorból. Messziről látszik, hogy valami nem stimmel. A tíz emelet magasba nyúló falakat, ameddig az „alkotók felérnek”, körben graffitik – köztük horogkereszt – borítják. A hátsó bejárati ajtó üvegét fém lemezekkel pótolták, a főbejárat üvege betörve, a kosztól alig lehet kilátni. Az előtetők födémein sok a szemét. A házba belépve áporodott szag csapja meg a látogató orrát, majd meglátja a sok falfirkát. Aztán kiderül, hogy a három liftből csak egy működik, kilincseik ragadnak a kosztól.

Mi hull az égből?

– Ha túl közel megy az ablakokhoz lehet, hogy egy fotel, vagy egy ágy esik a fejére – figyelmeztetett egy középkorú férfi ottjártunkkor a Derék utca 22. melletti parkban. – Most egész jó a helyzet, de nyáron elengedik magukat az itt lakók, sokszor még este tízkor is a környékbeli padokon, járdákon kiabálnak, veszekednek, verekednek. A rendőrök gyakran megfordulnak itt, körözött személyeket keresnek – jelentette ki. Hozzátette, érdekes módon nem a kilencediken lakó egykori hajléktalanokkal van leginkább probléma, hanem a „rettentő kisebbségiekkel”. – Ha be akar menni, enélkül ne tegye – mondta, miközben kinyitotta a kezében lévő fekete táskát, amelyben egy hosszú pengéjű kés lapult. Kirabolják az embert? – kérdeztem, mire azt válaszolta, hogy az még a jobbik eset.

– Ezt a házat jobb elkerülni! Egyik itt elhaladó ismerősömet a közelmúltban az egyik felső szintről szeméttel és valamilyen folyadékkal dobták meg innen. Azóta, ha lehet, nem erre jövök – mondta egy fiatal nő az épület másik oldalától úgy 20-30 méterre.

Rossz a híre

Két tíz–tizenkét év körüli korú fiút is megkérdeztem a házról. Arról beszéltek, hogy bár a közelben, a Kishegyesi úton laknak, és gyakran lejárnak a parkokba, de a Derék utca 22-beli gyerekekkel nem mernek játszani, mert verekedősek.

Egy idősebb férfi szerint a környéken gettónak hívják a házat. A következő megszólított egy középkorú nő volt, aki a Derék utca 22-ben lakik. Megerősítette azokat az internetes fórumokon olvasható hozzászólásokat, melyek szerint előfordult már, hogy fotelt, hűtőszekrényt, fagyasztott ételt, kakás pelenkát dobtak ki. Arról is beszámolt, hogy néha ruhaneműk, fagyasztott húsok, ételmaradékok is „repülnek”. Ő az erkélyére lehulló sok csikk miatt nem mer oda kiteregetni.

Elmondta, hogy az egész ház önkormányzati tulajdonban van. A szociális bérlakáshoz pályázat útján jutott hozzá, melyben öt évig lakhat. Amikor megkapta az ingatlant, olyan lelakott állapotban volt, hogy egymilliót költött a felújítására. Kicseréltette a burkolatokat, a kádat, a tűzhelyet. – A liftbe csak akkor szállok be, ha valami nehezet vásárolok, mert olyan szörnyű. Bevizelnek, hadd ne mondjam – tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy gyakoriak a lakók közötti konfliktusok. Vezeték nélküli csengőjét egyik nap felszerelték, másnapra eltűnt. Postaládája ajtaját letépték. Végül, hangsúlyozta, ezzel együtt is jobban megéri itt lakni, mint egy albérletben.

Brutális!

– Nagyon brutális itt lakni – jelentette ki a hátsó bejáratnál egy fiatalember, aki feleségével és négy gyermekével él a házban. – Lakásunk felújítására sokat költöttünk, nagyon szép lett, de a lépcsőház sajnos undorító – állapította meg. Mint elmondta, a kilencediken hajléktalan szálló működik, a nyolcadikon és a tizediken családok átmeneti otthona található. – Bár fent biztonsági őr vigyáz a rendre, ezek az emberek brutálissá teszik az egész lépcsőházat. A harmadikon és a negyediken is laknak olyanok, akiknél nincs villany, csak a bor élteti őket. Ha valamelyik ismerőshöz akarok felmenni, akkor a liftet nem használom, mert bele van piszkítva. Évekig a lépcsőfordulókban is laktak télen – panaszolta.


Szóljon hozzá a Facebookon!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="600">


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában