Helyi közélet

2014.12.07. 15:31

Ajándékozzunk! De hogyan?!

Debrecen - Ezt kevesen gondolják át, amikor lapostévét vesznek a családnak karácsonyra.

Debrecen - Ezt kevesen gondolják át, amikor lapostévét vesznek a családnak karácsonyra.

Sokan hitelből oldják meg a karácsonyi ajándékozást: felmerül a kérdés, miből vásároljunk lapostévét, mit vegyünk igénybe, ha utazást ajándékozunk, mi az, amiből a szaloncukor és a ponty is megvásárolható.

A Pénzcentrum megmutatja, mire figyeljen az, aki kölcsönből karácsonyozna.

Mennyit költünk?

Az elmúlt hetekben több felmérés is napvilágot látott arról, mennyit is költünk karácsonykor. Egyes kutatások szerint fejenként 33 ezer forintért vásárolunk ajándékot, míg más felmérések arról számolnak be, hogy háztartásonként átlagosan 67 ezer forintot költünk. Az azonban biztosra vehető, hogy sok családnál idén is valamilyen drágább ajándék, például műszaki cikk, háztartási gép lesz a fa alatt. A karácsony közeledtével látványosan nő az IT- és szórakoztató elektronikai termékek iránti kereslet.

De mégis miből?

Tízből hatan az aktuális fizetésükből, 42 százalék pedig általános tartalékaiból fizeti az ünnephez kapcsolódó kiadásokat, de sokan vannak (36%), akik kifejezetten erre a célra félretett összegből gazdálkodnak. Kölcsönt pedig 19% vesz igénybe az ünnepi költségek miatt - derül ki a CIB Bank megbízásából készített friss kutatásból. A Cofidis hasonló felmérésében a megkérdezettek csak kis hányada vallott úgy, hogy kifejezetten ajándékvásárlási célból venne fel kölcsönt, a következő negyedévben összességében kisebb-nagyobb beruházásokhoz 22 százalék fordulna pénzintézethez segítségért. A beruházási, vásárlási tervek kapcsán felmerülő hiteligény jellemzően kisebb összegű: döntő többség (76%) félmillió alatti összeget igényelne, felük pedig 100 ezer forintnál kevesebbel is elégedett lenne.

Mire figyeljünk?

Ajándékvásárláshoz többféle hitelterméket is igénybe vehetünk. Az áruhitel legnagyobb előnye, hogy könnyen igényelhető, az esetek túlnyomó többségében néhány percen belül kiderül, hogy hitelképesek vagyunk-e, és haza is vihetjük a kiszemelt terméket. Fontos tudnunk, hogy a THM-plafon miatt az áruhitelért sem kell többet fizetni, mint a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt összege. Az év folyamán az áruházak és a bankok többször is hirdetnek akciós feltételekkel áruhitelt, ezeket - átgondoltan - érdemes is lehet kihasználni. Főleg az ingyenes áruhitel lehet kedvező, ami tényleg költségmentes. De érdemes figyelni. Sokszor már az árba beépítik a hitel árát, így máshol még olcsóbban is megtalálhatjuk a kiszemelt árut máshol.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában