Helyi közélet

2014.11.23. 16:41

Nem fűt, de számláz!

Debrecen - <em>Itt a globális felmelegedés a nyakunkon. November 9-ét írunk, a radiátorok hidegek a csövek úgyszintén. Ez nem baj, sőt örvendetes. Ahogy a meteorológia előrejelzését nézem, ez még vagy 10 napig kitart. Ennek ellenére egy havi fűtésdíjat már a hőszolgáltató beszedett – szerintem jogtalanul.</em> Olvasó kérdez, az illetékes válaszol.

Debrecen - Itt a globális felmelegedés a nyakunkon. November 9-ét írunk, a radiátorok hidegek a csövek úgyszintén. Ez nem baj, sőt örvendetes. Ahogy a meteorológia előrejelzését nézem, ez még vagy 10 napig kitart. Ennek ellenére egy havi fűtésdíjat már a hőszolgáltató beszedett – szerintem jogtalanul. Olvasó kérdez, az illetékes válaszol.

A debreceni 32 ezer fűtött lakásra vetítve ez az összeg durván 800 millió forint. Úri gesztusként, mint jogtalanul beszedett összeget, nem kéne ezt a fogyasztó részére visszafizetni?

- Vida Sándor, Debrecen -

Egyenletesen elosztva

Olvasónk e sorait nem csak a Naplónak, hanem a hőszolgáltatónak is elküldte, a cég pedig magától értetődően ugyanazt a választ adta a feladónak, mint a szerkesztőségünknek. A vállalat szakemberei ebben tájékoztatják Vida Sándort a kérdéshez kapcsolódó jogszabályi előírásokról, melyek közlésétől itt eltekintünk. A konkrét választ viszont szó szerint idézzük az alábbiakban:

„Társaságunk minden lakóépület esetében az adott épület, korábbi (kivéve a legmelegebb és leghidegebb fűtési idényt) három éves tényleges felhasználásából határozza meg a fűtési hődíj várható felhasználását, amelyet hat hónapra egyenletesen (kivéve október 17 napra, április 15 napra számolva) megosztva számláz a díjfizetők részére, hogy ezzel az egyenletes teherviseléssel a saját kiadásaikat könnyebben tervezhessék.

Fentiek alapján egyértelmű, hogy egy-egy havi hődíjrészfizetés nem az adott hónap hőfelhasználására nyújt fedezetet, hanem az egész fűtési idény tervezett hőfelhasználásának arányos része. Ebből következik, hogy a levelében említett november 9-ig mért kedvező külső hőmérséklet nem nyújt kellő alapot arra, hogy a tárgyhavi részfizetés módosításra kerüljön.

Meg kívánjuk jegyezni, hogy annak a lakóépületnek a közössége, amelyben az olvasó is lakik – Debrecen, Kishegyesi út 28 – 34. – úgy döntött, hogy a felhasználói tulajdonban lévő fűtési rendszert korszerűsíti (termosztatikus radiátor szeleppel, költség­osztó készülékkel), oly módon, hogy az átalakítás költségeit a megtakarításból (részfizetési hőmennyiség és ténylegesen felhasznált hőmennyiség különbségéből) fizeti meg a kivitelezőnek.

Ennek érdekében szerződésben rögzítették (az épület egészére vonatkoztatva) azon havonta fizetendő fűtési hődíj mennyiséget, hogy a megtakarítás biztosított legyen. Társaságunk ennek értelmében jár el és küldi meg a részfizetéseket tartalmazó számlákat a díjfizetők részére mindaddig, amíg a szerződésben vállalt kötelezettsége a közösségnek fennáll.”

- Hernyák Imre, értékesítési igazgató -

- Mezei Antal, energiagazdálkodási csoportvezető -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában