Helyi közélet

2014.11.04. 11:11

Cirógató napsütésben szántanak

Hajdú-Bihar - A kukoricát még törik, a napraforgót és a burgonyát már „el is felejtették”.

Hajdú-Bihar - A kukoricát még törik, a napraforgót és a burgonyát már „el is felejtették”.Miközben a kukorica egy része még lábon áll, a búzát több tízezer hektáron már el is vetették a hajdú-bihari gazdák.

– Gyönyörű időnk van, és ha ez (miként a meteorológusok ígérik) egész héten így marad, az sokat lendíthet az őszi mezőgazdasági munkálatokon – válaszolta érdeklődésünkre Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója, akitől megtudtuk, hogy a kukorica betakarítása a kétharmadánál tart, a hektáronkénti átlagtermés közelíti a 7 tonnát. A napraforgó, a szója és a burgonya már a raktárakban van és a cukorrépa szedése a terveknek megfelelően halad.

A megye egyes részein a talajelőkészítés remek ütemben megy, míg máshol (például a Sárrét környékén) nehezebb körülmények között végzik a gazdák ezt a munkát. A magágy előkészítése az ősziek alá 80 százalékos készültségnél tart, miközben mintegy 40 ezer hektáron már földbe került a búza. A tavasziak alá az őszi mélyszántás intenzitása is változó, 30 százalékos a készültsége, de van még 2 hónap ennek a munkának a befejezésére” – mondta Kiss Zoltán, aki szerint december első dekádjára mindennel végeznek a gazdák.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában