Helyi közélet

2014.10.24. 15:21

Egy órával vissza kell tekerni a mutatókat!

Debrecen - Aki elfelejti óráját átállítani, hétfőn kellemetlen helyzetbe kerülhet.

Debrecen - Aki elfelejti óráját átállítani, hétfőn kellemetlen helyzetbe kerülhet.

Az Európai Unió szabályozása alapján a nyári időszámítás minden tagállamban március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Utóbbi idén október 26-ára esik, amikor hivatalosan hajnali három óráról két órára kell visszaállítani az időmérő szerkezeteket. Így délután egy órával hamarabb fog sötétedni, cserében reggel egy órával többet lehet aludni.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt., közleménye szerint a nyári időszámítás legnagyobb előnye az évi 120 gigawattóra villamosenergia megtakarítás, ami egy nagyobb város éves fogyasztásának felel meg. Ez elsősorban abból adódik, hogy a tavaszi óraállítás után később sötétedik, ezáltal később kapcsoljuk fel a világítást. A visszaállítást követően ugyan korábban lesz sötét, de ez – összevetve azzal az időponttal, amikor jellemzően hazaérkezünk – a Mavir szerint nem okoz többletfogyasztást.

Az átállítás sokaknál fejfájást, rosszkedvet, levertséget okoz, bár az időzónákon átívelő repülős utak tapasztalatai alapján az egy óra eltérést nagyjából egy nap alatt megszokja szervezetünk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában