Helyi közélet

2014.10.21. 12:54

A Lyra zenekar nagy erőpróba előtt

Debrecen - Gluck <em>Orfeusz és Euridiké</em> című operájának debreceni bemutatójára készülnek.

Debrecen - Gluck Orfeusz és Euridiké című operájának debreceni bemutatójára készülnek.

Zenekarunk amatőr együttes, és egyesületként működik, ez ma már elég ritka az országban” – mondja Balogh József, a Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar elnök-karnagya. „Együttműködnek amatőr muzsikusok és pályakezdő fiatal zenészek, esetleg már nyugállományba vonult profi zenészek. Tanár, pincér, orvos, egyetemi tanár, diák stb. alkot emberileg is egy nagyon jó közösséget. A koncerteken valami olyasmit tudnak hozzátenni a produkcióhoz, ami a profi világban már nincs meg. Ott nyilván magasabb a képzettség, jobbak a feltételek, az amatőr muzsikus viszont szeretetből teszi a dolgát. Az utánpótlás nem gond, magam, mint a zeneiskola igazgatóhelyettese, állandó kapcsolatban vagyok a diákokkal, s most még a törvény is segít a közszolgálati tevékenység előírásával. A fenntartás azonban nem egyszerű. Korábban az együttes költségvetési támogatást élvezett, sőt még szerény próbadíjat is tudtak fizetni, most mindenki önzetlenül végzi vállalt feladatát. Hogy próbatermet béreljünk, koncerteket rendezzük, esetleg vendégművészek fellépését finanszírozzuk, hangszereket újítsunk, az egyedül úgy lehetséges, ha részt veszünk különböző pályázatokon, elsősorban a Nemzeti Kulturális Alapnál, működésre is, meg egy-egy projektre. Ez változó sikerrel jár, de azért mindig kaptunk annyi pénzt, amiből szerényen, de megéltünk. Illetve alkalmilag különböző cégektől kaptunk felkérést egy-egy koncertre, továbbá állandó tagjaink tagdíjat fizetnek. Mindebből évadonként 4 hangversenyre futja. Ezek különböző tematikák szerint alakulnak. Ha van valamilyen évforduló, vagy apropó, ahhoz szoktunk kacsolódni, illetve jönnek alkalmi felkérések. Most nyáron a Liget Lakóparknál volt egy fellépésünk, aztán a Debreceni Egyetem Műszaki Karának nemzetközi konferenciáján muzsikáltunk.

Most egy nagy feladatra készülnek.

Igen, az idén ünnepli a világ C. W. Gluck születésének a 300. évfordulóját. Őt úgy emlegetik, mint az operaműfaj nagy reformerét. Kaptunk egy felkérést az amatőr együttesek országos szövetségétől, hogy jó lenne, ha előadnánk Orfeo ed Euridice című operáját. Ennek a koncertszerű előadására készülünk. Menetközben derült ki, hogy ez még soha nem hangzott el Debrecenben. Egy háromszereplős darabról van szó (Orfeusz, Euridiké és Ámor, aki az isteni akaratnak a megtestesítője). Speciális előadás lesz, mert terjedelmi okok miatt bizonyos részeket kihagyunk, de közben én nagyszerű idevágó Vergilius- és Ovidius-verseket, versrészleteket találtam, s Rilkének is van egy egész sorozat Orpheus-szonettje. Megpróbáltam összeállítani egy olyan forgatókönyvet, amibe beilleszthetőek olyan részletek, amelyek még élvezhetőbbé teszi az operát. Lesz tehát egy narrátor is, aki a megfelelő pillanatokban ezeket a versrészleteket elmondja. A bemutató e hó 26-án lesz a Déri Múzeum dísztermében.”

HBN–BE


Debrecen - A Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar különleges hangversenyt ad 2014. október 26-án 17 órától a debreceni Déri Múzeum Dísztermében Gluck Orfeo és Euridice című operája bécsi változatának versbetétekkel gazdagított koncertelőadásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában