Helyi közélet

2014.09.28. 14:37

Tudatossággal tehetünk az egészségünkért

Debrecen - Az egészséges táplálkozás az étel mennyiségétől és a minőségétől is függ.

Debrecen - Az egészséges táplálkozás az étel mennyiségétől és a minőségétől is függ.

Ha modellezni kellene az egészséges táplálkozást, hogy van-e olyan népcsoport, amelyik megvalósította: igen van, a magyar parasztság a világháború előtt. Zseniális volt a táplálkozásuk, télen megették a romlandó húsféléket, ahogy jött a nyár, megmaradt a zsiradék, a lesütött oldalas, ugyanakkor jöttek a friss zöldségek, így az újhagyma, amivel például kompenzálták az oldalas magas koleszterinjét. A kenyér pedig nem „agyonfinomított” búzából készült.

Mindehhez megfelelő életmód is társult: tyúkokkal keltek és feküdtek, ez biztosította azt, hogy a pszichéjük, a májuk és emésztőrendszerük pihenjen – fogalmazott Szalayné Kónya Zsuzsa, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Dietetikai Szolgálatának vezetője a Cívis Delikátban, ahol a friss, tiszta, teljes értékű alapanyagok fontosságára hívták fel a figyelmet. Hozzátette: a mai modern világban elfelejtjük, hogy az emésztő traktusunknak is pihennie kell. A mai utolsó étkezés és a holnapi első étkezés között 10 órának kell eltelnie, ezalatt természetesen bármennyi folyadékot ihatunk. Minden falatot harmincszor kellene megrágni ahhoz, hogy az emésztőnedvekkel hatékonyan keveredjen és könnyedén megemésszük azt.

A napi ötszöri étkezést sem csak gyermekkorban kell betartani, ugyanakkor nem kell túlbonyolítani: tízórai egy pohár tej egy fél kiflivel, uzsonnára pedig 20 deka gyümölcs tökéletesen megteszi.

Nem a szalonna a gond

Mint azt a szakember hangsúlyozta: akkor beszélhetünk egészséges táplálkozásról, ha a „mit, mennyit, mikor együnk és hogyan legyen elkészítve” kérdésekre megfelelően tudunk válaszolni. – Fél liter tejet, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú terméket (túró, sajt, joghurt) napi szinten be kell juttatni az emberi szervezetbe. Ugyan vannak szélsőséges irányzatok, hús nélkül nem lehet egészségesen élni. Nem azért rossz a magyarok egészségi állapota, mert kolbászt vagy szalonnát esznek, hanem mert rosszul választják meg a mennyiséget – nyomatékosította a dietetikus, hozzátéve: a kolbászfélékből 4-5 deka a napi adag, a nyers húsfélékből pedig 10-12 deka. A zöldségek és gyümölcsök tekintetében is fontos a mennyiség hozzárendelése: míg zöldségekből 30-40 dekát, gyümölcsökből 20 dekát kell naponta fogyasztanunk.

Egy kupica belefér

Semmiféleképpen sem szabad mellőzni az összetett szénhidrátokat, melyek a gabonakészítményekben találhatók meg, mert komoly negatív egészségügyi következményei lehetnek, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a barna kenyérnek semmi köze az egészséges táplálkozáshoz. Csak teljes kiőrlésű lisztből készült terméket vásároljunk – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az édesszájúak is táplálkozhatnak egészségesen, hiszen a dietetikus szerint csokit is ehetünk, igaz, napi szinten mindössze 2-3 dekát, s csak, ha kakaóvajjal készül. – Ha a csomagoláson fel van tüntetve a növényi zsír, akkor nagy ívben kerüljük el azt – fűzte hozzá. A kiegyensúlyozott táplálkozásba még az alkohol is belefér, ha kulturált módon fogyasztjuk azt (nőknél 1 deci, férfiaknál két deci minőségi bor, vagy nőknél 3 cent, férfiaknál 5 cent minőségi pálinka), ugyanis ha a gyümölcs ilyen formában kerül a szervezetbe, az egy kicsit zsírosabb étkezés után valóban segíti az emésztési folyamatokat.

Allergia oka lehet

Bármilyen hihetetlen, még mindig a csapvíz a legegészségesebb, de hogy ne legyen unalmas, szárított gyümölcsökkel teákat is főzhetünk belőle. – Sajnos, nagyon kevés a valóban jó tea, a 95 százalékuk összetételében a gyümölcsdarabok mellett megtalálhatóak a „műanyagok” ( íz, aroma, színanyag, állományjavító, emulgeálószer, stabilizátor), s ha ezek bejutnak az emberi szervezetbe elég nagy kalamajkát tudnak okozni – mondta Szalayné Kónya Zsuzsa.

Mint kifejtette: az élelmiszerekkel vegyi anyagokat is viszünk be a szervezetünkbe. Az anyagcsere-folyamataink nem ismerik fel ezeket a testidegen vegyületeket, emiatt nem tud kiürülni, s lerakódik, melynek következtében heves allergiás reakciók keletkezhetnek. Az allergia tünetei érinthetik az emésztőrendszert (hasmenés, székrekedés, hányinger, puffadás), de megjelenhetnek a bőrön is, akár kelések, pattanások, kiütések formájában, nem beszélve a migrénről. Ezek hátterében 90 százalékban a felhalmozódott kémiai anyagok állnak.

HBN-TZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában