Helyi közélet

2014.09.04. 19:29

Testükkel védték a régi házat

Debrecen - Két volt lakástulajdonos kevesli a kisajátítási összegét.

Debrecen - Két volt lakástulajdonos kevesli a kisajátítási összegét.Kisebb csődület támadt az egyébként csöndes belvárosi Boldogfalva utcán csütörtök délelőtt. A nyugati kiskörút kellős közepébe eső, egykor a négyes számot viselő, igencsak rozoga, régi négylakásos földszintes házat az önkormányzat megbízására egy cég emberei le akarték bontani. A munkát két volt tulajdonos azonban a testével igyekezett megakadályozni.

Nincs egyezség

Az egyik bontás ellen tiltakozó, Szabóné Marozsán Mária az udvaron arról beszélt, hogy ő a szüleitől örökölte az utcafronti ingatlanrészt, de már 30 éve nem ott lakik.

A másik ellenálló Bojté Tibor azzal vette át a szót, hogy néhány éve a fiához költözött onnan, de gyakran visszajár. Szerdán arra érkezett meg, hogy az utcai kerítést fél méteren kibontották és házőrző kutyáját tudta nélkül elvitték a sintérek. Elmondása szerint, azzal is szembesült, hogy a bontó brigád lakásából az udvarra kihordta bútorai nagyrészét.

A probléma lényege, hogy ők keveslik azt a vételárat amit az önkormányzat a lakásokért fizetett. Ugyanakkor az ingatlan tulajdoni lap szerint már négy éve a városé.

Állításuk szerint szerettek volna peren kívül megállapodni, de nem sikerült, aminek az volt az oka, hogy miközben tárgyaltak a város összetörette a cserepek javát, a nő lakásában pedig átszakították a födémet. Így az épületet életveszélyessé tudták nyilvánítani.

Jogi helyzet

Szabóné Marozsán Mária ügyvédje, dr. Pénzes Gergely arról beszélt, hogy az ügyet a kúria tárgyalja. Eddig a kártérítési összegnek csak a 70-80 százalékát fizette ki a város, a többivel adósak. A kisajátítási törvény szerint, a tulajdonos mindaddig birtokában tarthatja az ingatlant amíg a kisajátítás teljes összege nincs kiegyenlítve - ismertette a jogi képviselő.

Rendőri segédlettel bontottak

A polgármesteri hivatal illetékese azt közölte, hogy a szóban forgó ingatlan 3/16-od részét 2009-ben vásárolta meg az önkormányzat 5.717.550 forintért, majd a fennmaradó 13/16-od részt a város kérésére az Észak-Alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal kisajátította. A 13/16-od tulajdoni hányadért eddig 35.155.000 forintot fizetettek a tulajdonosoknak.

Az is kiderült, hogy a többletkártalanítással kapcsolatos peres eljárás ugyan még nem zárult le, de a bontási munkákra tekintettel a többletkártalanításként kért összegből 5.352.246 forintot, valamint a 2011. május 26-ától esedékes késedelmi kamatot átutalják a volt tulajdonosoknak. Az egyik elhunyt volt tulajdonos hagyatéki eljárása még szintén nem fejeződött be, így az ottani örökösök részére járó kártalanítást egyelőre nem tudják kifizetni - írta a válaszadó.

Megkérdeztük, hogy miért éppen most kezdtek hozzá a bontáshoz? Azt válaszolták, hogy az örökségvédelmi hivatal az épületet élet- és balesetveszélyessé nyilvánította és kötelezte a tulajdonos önkormányzatot, hogy 30 napon belül bontsa le. A közművek (víz, villany, gáz) kikötése az elmúlt héten befejeződött, így most nyílt meg a lehetőség.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ezen kívül van-e még olyan a kiskörút Miklós utca és Erzsébet

utcai szakaszának útjában álló ingatlan, amelyről vita folyik a tulajdonossal? Erre azt közölték, hogy a Törökbálint utca 13. szám alatti házat a hatóság ugyancsak kisajátította és az önkormányzat tulajdonába adta. A volt tulajdonosoknak összesen 77,7 millió forintot fizetettek kisajátítási kártalanítás és késedelmi kamat jogcímen még 2011-ben. Ezután a tulajdonosoknak az ingatlant üresen át kellett volna adni a városnak. Ennek azonban a mai napig nem tettek eleget, ezért az önkormányzat pert kezdeményezett.

A Boldogfalva utcán csütörtökön egyébként rendőri segédlettel megkezdődött a bontás. Miután a hatóság emberei a volt tulajdonosokat délelőtt kiküldték az ingatlanról a munkások estig leszedték a cserepeket és a faanyagot.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában