Helyi közélet

2014.09.26. 13:26

Mennyi hajszálunk van?

Debrecen - A Tudományos Élménypark elsődleges feladata a természettudományok népszerűsítése lesz.

Debrecen - A Tudományos Élménypark elsődleges feladata a természettudományok népszerűsítése lesz.

Élhet-e a fővárosban két olyan ember, akiknek darabra megegyezik a hajszálaik száma? Ezzel a tudományos igényű felvetéssel kezdte a Tudományos Élménypark átadása kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatóját Kósa Lajos debreceni polgármester.

Bizonyította is

Bár az újságírók közül akadt olyan, aki a kérdésre igennel válaszolt, de a „miért-et” nem tudván, a bizonyítás a városvezetőre maradt.

– Egy dús hajú embernek 500 ezer hajszála van. Ha tehát abból indulunk ki, hogy Budapesten 1,7 millióan élnek, és az 500 ezer hajszálhoz hozzárendelünk 500 ezer fővárosit, akkor még mindig marad 1,2 millió budapesti polgár. Ebből pedig az következik, hogy a fővárosban legalább három olyan embert találnánk, akiknek a hajszálaik száma megegyezik – fejezte be a bizonyítási kísérletét Kósa Lajos, aki szerint a Tudományos Élményparknak éppen az a feladata, hogy élményszerűvé tegye a természettudományok befogadását a fiatalok számára.

Jávor András, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese azt emelte ki, hogy a tudományos élményparknak nagyon is helye van egy olyan városban, ahol az általános- és középiskolásokat, valamint az egyetemistákat is számba véve, mintegy 80 ezer diák tanul. Az oktatás új dimenziója valósul meg ebben a házban, ami reményeik szerint új közösségi tere is lesz a fiataloknak.

Nem unalmasak

Az Agóra Pólus Program keretében megvalósult 1,8 milliárd forintos beruházás révén 5 ezer 330 négyzetméteren komplex természettudományi élményközpont jött létre a Debreceni Botanikus Kertben. A központ interaktív oktatási, kultúrális és tudományos térként funkcionál, kreatív foglalkoztatók, számítógépterem, előadó, gyermekfoglalkoztató, csillagda és laboratóriumok várják a betérőket. Az NI Hungary Kft. hét interaktív bemutatót adott az élményparknak, melyek segítenek megmutatni a fiataloknak, hogy a természettudományok nem szükségszerűen szárazak és unalmasak.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában