Helyi közélet

2014.09.03. 14:19

„Fial” az online kassza

Hajdú-Bihar - A kereskedelmi szektor 106 milliárd forinttal több áfát fizetett be, mint egy éve.

Hajdú-Bihar - A kereskedelmi szektor 106 milliárd forinttal több áfát fizetett be, mint egy éve.

Megyénkben augusztus végén 8711 online pénztárgép volt üzembe helyezve. Az elmúlt hetekben a pénztárgépek száma mintegy tíz százalékkal nőtt, ez idő alatt 814 masinát üzemeltek be. (A vállalkozások szeptember elsejétől már csak online pénztárgépeket használhatnak.) A Napló megtudta, hogy a hajdú-bihari adóigazgatóság tavaly december óta már mintegy kétezer ellenőrzést végzett az online kasszák használatára vonatkozóan.

Fontos tudni, hogy az adómegállapítási jog elévüléséig (öt évig) visszamenőleg vizsgálhatják az adóalany gazdálkodását, tehát a kasszacsere nem törli el a múlt „stiklijeit”, sőt, könnyebb lesz feltárni azokat. Elég, ha összevetik egy korábbi, a hagyományos pénztárgéppel dokumentált időszak számait az „online-korszak” beszédes forgalmi adataival. Az online-kassza nem csupán a bevételek eltitkolását képes felfedni, hanem azt is, ha az alkalmazottakat feketén foglalkoztatják. Árulkodó jel például az, ha valaki egyidejűleg több online pénztárgépet is üzemeltet, miközben bejelentett alkalmazottja nincs.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában