Helyi közélet

2014.08.06. 10:48

Társasházi viták dúlnak

Debrecen - A jegyzőknek adott törvényességi felügyeleti jogkör nem segíti a problémák megoldását.

Debrecen - A jegyzőknek adott törvényességi felügyeleti jogkör nem segíti a problémák megoldását.A törvényhozók csak a bosszúszomj oltására, mondhatni, árulkodásra alkalmas hatóságot hoztak létre február 1-jével, de továbbra sincs olyan fórum, ahol valódi társasházi probléma esetén rendet tenne valaki. Ezt állítja egy, a munkáját hivatásának tekintő és akként is végző debreceni társasházkezelő. Debreceni Andrea kijelentette: amit ma a jegyző tesz, azt maga a tulajdonos is megteheti, hiszen mind a társasház okiratai, mind a közgyűlési jegyzőkönyvek rendelkezésére állnak, törvénnyel ellentétes határozatok esetén ő is elmehet a bíróságra, anélkül, hogy ezt megelőzően a hivatal ezzel foglalkozna.

Dr. Fauszt Zoltán aljegyző a hatáskörükről szólva közölte, jegyző valóban csupán azt vizsgálhatja, hogy a társasházi okiratok, illetve azok végrehajtása megfelel-e az előírásoknak. De nem járhat el, ha például rágcsálok szaporodnak a pincében, vagy egy lakó nem fizeti a közös költséget, és nem vizsgálhatja meg a bíróság helyett a közgyűlési döntéssel egyet nem értők érveit, nem foglalhat állást a felújítások szükségességéről vagy azok elmaradásáról sem. A megkeresések egy része viszont ezekre irányulna – tájékoztatott.

A Naplóhoz érkező panaszokból az derül ki, hogy a társasházakban évek, évtizedek óta számtalan ok miatt dúlnak komoly viták, súlyos működési gondok halmozódnak fel, s a tulajdonosok nem ritkán kerülnek kilátástalan anyagi helyzetbe. Ugyanakkor „nem ellenőrzi senki, hogy a társasház kezelője megteszi-e a szükséges javaslatokat az épület fenntartására, üzemeltetésére vonatkozóan, vagy, hogy milyen a társasház gazdálkodása, műszaki állapota, honnan indult, merre tart.Nincs társasházi szakértő, aki meghatározott szempontok alapján értékelné a munkát” – mondta Debreceni Andrea, akinek van javaslata a megoldásra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában