Helyi közélet

2014.08.28. 11:07

Szurkolók ellen a szurkolókért?

Debrecen - A „kártyaügy” csak felszíne egy jóval összetettebb problémának, amit nem oldhat meg.

Debrecen - A „kártyaügy” csak felszíne egy jóval összetettebb problémának, amit nem oldhat meg.

A Loki vasárnapi mérkőzésén a debreceni szurkolói csoportok 20 perc után elhagyták helyüket, a B-közepet, és attól kezdve legfeljebb a két tucatnyi szombathelyi drukkert lehetett hallani. Drasztikus lépés volt, de már más eszközzel nem tudnak tiltakozni a fent vázoltak ellen. A Szívtiprók egyik fiatal tagja, „Atka” elmondta, valószínűleg meglepetést okozhattak a szektorban tartózkodó csoportokon kívülieknek, mert –ellentétben a tiltakozásul kért fehér póló viselésével – erről nem tudták időben tájékoztatni őket. De mi ellen is megy a harc? Ezt már az említett 20 éve megalakított legnagyobb csoport egyik régi tagja foglalta össze.

Hol a biztosíték?

– A közhiedelemmel ellentétben nem a klubhoz köthető szurkolói kártyával van bajunk, hiszen közülünk sokan már bérletet váltottak, és ahhoz is meg kellett adni az adatainkat. Mi a Loki által bevezetett stadionkártyával kiegyeznénk, nekünk azzal van bajunk, hogy nem tudjuk, más esetben kikhez juthatnak el az adataink. Ilyen lista nélkül is előfordult több helyen az országban, hogy rendezői mellénybe bújtatott köztörvényes bűnözők a lakásukon keresték fel és verték össze a nekik nem tetsző szurkolókat. Debrecenben ettől nem kell tartanunk, de amíg például Diósgyőrben olyan biztonságiak „ügyelnek a rendre”, akik verekedést provokálnak, vagy a fővárosi stadionokban életveszélyes fenyegetéseket kapunk tőlük, addig meggondoljuk, hová adjuk le az adatainkat. S ami a legszebb az egészben, mi mindezért fizetünk is. Nálunk ugyan még nincs a teljesen értelmetlen vénaszkenner, de mi a biztosíték arra, hogy az MLSZ jövőre nem teszi kötelezővé, abból pedig nem kérünk, ezért eljött az idő, amikor azt mondjuk, ebből elég volt, nem tőlünk kell megvédeni a családokat!

A B-közép egyik legismertebb figurája, „Lófej”, azaz Szil András elfogadja az ultrák reakcióját, de nem ért velük egyet.

– Olyat nem tudok elképzelni, hogy önként lemondjak egy hazai Loki-meccsről, ha bajom van bárkivel, nem a csapatot büntetem. Én is értelmetlennek tartom ezt a múlt rendszert idéző kézi vezérlést, ettől még ott leszek a lelátón.

HBN-ÉP

A cikk folytatása a Napló csütörtöki számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában