Helyi közélet

2014.08.21. 17:15

Szárnyal Álmosd: már 20-án vendégei voltak

Álmosd - A Virágkarnevál történetében elsőként indított ilyen pici település virágkocsit. A <em>Kölcsey összehoz</em> nevű kompozíción három pegazus jelképezi a három, Kölcsey Ferenc nevéhez szorosan kapcsolódó települést: Sződemetert – ahol a költő született; Álmosdot – ahol igazán költővé vált és ahol Magyarország egyetlen Himnuszunk írójához kötődő épülete áll és Szatmárcsekét – ahol nyugszik.

Álmosd - A Virágkarnevál történetében elsőként indított ilyen pici település virágkocsit. A Kölcsey összehoz nevű kompozíción három pegazus jelképezi a három, Kölcsey Ferenc nevéhez szorosan kapcsolódó települést: Sződemetert – ahol a költő született; Álmosdot – ahol igazán költővé vált és ahol Magyarország egyetlen Himnuszunk írójához kötődő épülete áll és Szatmárcsekét – ahol nyugszik.

- Én álmodtam meg a nyertes virágkocsit, utalva arra, hogy történelmi emlékekben és épített örökségekben rendkívül gazdag a falu – mondta Köteles István, Álmosd polgármestere a Virágkarnevál győztes álmosdi, Kölcsey összehoz fantázianevű kocsijával büszkélkedve. A településvezető kifejtette, hogy régóta keresi azt a fórumot, amely képes bemutatni a település mérhetetlen kincseit, adottságait, mert sajnos itt a megyében sem ismeri mindenki. A karnevált úgy gondolta, a Duna Televízió jóvoltából szerte a világban látják, ezért a nemes célért, hogy a fellépés hozadéka talán Álmosd ismertsége, összefogott a falu.

- Végignéztük a korábbi karneválokat, és nem volt kérdés, hogy Pikó Sándor lesz a kivitelező, aki e „szobrászati műfaj” legnagyobb művelője, és megfelelő szakmai-történelmi tudással bír. Az alkotás címe, Kölcsey összehoz sokféleképpen értelmezhető, egyrészt úgy, hogy a Himnusz hallatán bárhol vagyunk a világon, vigyázzba állunk, másrészt készítettünk anno a településen egy ilyen nevű, határon átívelő pályázatot. A készülődés közben újra közösséggé formálódott a településünk. Három hónapig, a nap 24 órájában társadalmi munkában őrizték a virághagymákat a helyiek, majd tíz napig szedték a virágokat. Ezt követően, mivel hűtőházat nem találtunk, a Kölcsey Ház pincéje akadt mint tökéletes hőmérsékletű hely, ez is egy üzenet volt számunkra – fogalmazott Köteles István.

A kocsi terve után azon törték a fejüket, hogyan, milyen ruhában és kik vonuljanak a kocsi mellett – hiszen szerették volna a leghitelesebben bemutatni a települést. Végül 22 ember elkezdett ruhát varrni és varratni, a fiúk bajuszt növesztettek, hogy hasonlatosan legyen a Kölcsey korabeli emberekhez.

- Ezekért a pillanatokért szép polgármesternek lenni! - mondta a településvezető hozzátéve, dehogy merték gondolni, hogy nyernek, csak a bemutatkozás lehetősége vitte őket előre. A virágkocsik felvonulása után egy turistacsoport azonnal látogatást tett Álmosdra, a Kölcsey Házhoz, sőt, a következő évben is termelnek majd virágokat a nagy rendezvényre. Az egyik álmosdi álom valóra vált, lesz még több is – ígérik.

HBN


Debrecen - A művészeti csoportok közül idén is a Valcer Táncstúdió győzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában