Helyi közélet

2014.08.09. 14:48

Dupla munka, feleannyi pénzért

Hajdú-Bihar - Az idei gyümölcsfelesleg helyenként a „befőttraktárban” pihen.

Hajdú-Bihar - Az idei gyümölcsfelesleg helyenként a „befőttraktárban” pihen.

A hűtőházak kapacitása nem lesz elég, sok almatermelő csak a szabad piacon tud majd értékesíteni, csakhogy a nyári almából keveset lehet eladni, mivel rengeteg gyümölcsöt neveltek a fák, ezért azok kisebbek, kevésbé jó minőségűek lettek – mondta el érdeklődésünkre Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója.

Az ültetvényeken igyekeznek előbb kezdeni a betakarítást, hogy a „munkacsúcsot lefaragják”, hiszen a szokottnál jóval több almát kell leszedni, mégpedig időben, ne érjen túl. Ráadásul egyhetes „sietségben” van a termés, a már most meglévő bőséghez pedig jön majd a nyár végi Gála fajta.

– Normál években hektáronként 40-45 tonna almánk terem, 2014-ben 70-75, vagy akár 80 tonna is lehet majd. A nem léalma felvásárlási ára máskor 60 forint kilónként, a betárolhatóé 90-100 forint, idén már eddig 20 százalékos csökkenést tapasztaltunk – mondta a cégvezető.

Eltéve befőttnek

A Tedej Zrt.-t a meggytermés bősége is kihívás elé állította. Bár valamennyit leszedték, idén először arra kényszerültek, hogy – más évektől eltérően, amikor frissen értékesítik az egészet – a fölöslegből befőttet gyártassanak. Most 130 ezer üveg vár a raktárban; költséges volt az előállítása, „de még mindig jobb, mint a fán hagyni” jegyezte meg a Bódi László.

– Dupla munka feleannyi pénzért – foglalta össze az idei év gyümölcstermesztési tanulságait Márföldi Mihály, a Hajdúhadházi Bocskai Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője. Ültetvényeiken meggyből az átlagos mennyiségnek kétszerese termett, de sikerült frissen eladni mindet, a munka és értékesítés idejében kezdésének, a jó kereskedelmi kapcsolatoknak, no meg az alacsony árnak köszönhetően: a szokásos 200 helyett 80 forintért kilónként.

HBN-SzT

A teljes cikk a Napló szombati számában olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában