Helyi közélet

2014.07.03. 09:50

Már nem ingyenes a Down-szűrés

Debrecen - Idejétmúlt és nem pontos magzati szűrést vettek ki a támogatás alól.

Debrecen - Idejétmúlt és nem pontos magzati szűrést vettek ki a támogatás alól.

A leggyakoribb kromoszomális rendellenesség, a Down-kór kockázatának a terhesség első felében történő szűrése eddig minden áldott állapotú nő számára ingyenes volt. A terhesség 16. hetében elvégzett vérvétel, úgynevezett négyes teszt eredménye ultrahangos vizsgálattal kiegészítve a legjobb esetben is 80 százalékos biztonsággal becsülte meg a Down-szindróma kockázatát az elmúlt húsz évben. A magas rizikófaktorú kiszűrt magzat édesanyja továbbléphetett, és – vállalva a magzatvízvétel veszélyeit – 100 százalékig megbizonyosodhatott arról, hogy kromoszomálisan egészséges lesz-e leendő gyermeke.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) július 1-jétől nem finanszírozza a tömeges szűrést.

– Az elavult 4-es teszt gyakorta fals eredményt hozott – számol be dr. Ph.D. Zatik János, szülész-nőgyógyász szakorvos. A Szent Anna szülészeti-nőgyógyászati magánrendelő orvosa úgy véli, a döntést bizonyára komoly számítások előzték meg, amely azt eredményezte, hogy összességében kevesebb haszonnal jár az évi 90 ezer állapotos nő szűrésének támogatása, mint segíteni az arra valóban rászoruló szűkebb csoportot.

HBN-HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában