Helyi közélet

2014.07.24. 12:58

Egyre nemesednek a punnanys srácok

Debrecen - Új album, koncertszezon, szülinap: „élvezd a munkát, hisz tudod, hogy az nemesít…”

Debrecen - Új album, koncertszezon, szülinap: „élvezd a munkát, hisz tudod, hogy az nemesít…”

Élvezd! Ha nekem jó, jó neked – az egyik legismertebb daluk refrénjével foglalható össze a Punnany Massif dalalkotási vezérelve.

– Nyert ügyünk van, ha egy készen tálalt gondolatunk másokban továbbérlelődik – mondta a 11 éves zenekar egyik rappere Farkas Roland, akivel a témaválasztásról, a készülő új albumról, a kimondott szó súlyáról beszélgettünk. Wolfie-t utazás közben csíptük el, a nyár a „legzűrösebb” időszak számukra.

Hogyan kezelitek annak felelősségét, hogy a rapnek és a slamnek egyre erősödő szerepe van a társadalomkritikában, véleménynyilvánításban?

Wolfie: Érezzük és alkalomadtán hangoztatjuk is, hogy ez fontos. A hiphopon belül vannak előadók, akik a kimondott szó felelősségét annyira nem hordják teherként a vállukon és olyan dolgokról beszélnek, ami messze elrugaszkodik a realitás talajától. Mi szándékosan ­olyan témákat is boncolgatunk, ami megtörténhet bármelyik emberrel a hétköznapokban. Ez picit önjelölt próféta szerep, nem vagyunk hívei a parasztvakításnak. Bár sokan teszik, szerintem szövegekről objektív véleményt nem lehet mondani. Pont ettől szép az egész: ha egy készen tálalt gondolatunk másokban továbbérlelődik, akkor nyert ügyünk van, célt értünk.

Hogyan találjátok ki a dalok témáit?

Wolfie: Először is Felcser Máté, alias RendbenMan ké­szít egy zenei alapot, ami nem véglegesített, de a lüktetése, hangszerelése áraszt egy hangulatot, amit próbálunk elkapni, s továbbgondolni. Ha a közbeszédben van egy kérdéskör, amiről legalább három percet tudsz beszélgetni valakivel, akkor azt meg is lehet írni egy dalban. Arra is ügyelnünk kell, hogy ne ismételjük önmagunkat, hisz már a hatodik lemezünk készül.

Az interjú folytatása a Napló csütörtöki számában olvasható.

A Punnany Massifra csütörtökön 21:30-tól ugrálhatnak a Campus Fesztivál vendégei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában