Helyi közélet

2014.07.07. 11:14

A puszta pásztorvilága ihlette

Hajdúböszörmény - Szorgalommal, tehetséggel az alföldi festészet egyik legeredetibb alakjává vált. Káplár Miklós portréja példázza, a hajdúböszörményi parasztok leszármazottja miként válhat meghatározó erejű festőművésszé.

Hajdúböszörmény - Szorgalommal, tehetséggel az alföldi festészet egyik legeredetibb alakjává vált. Káplár Miklós portréja példázza, a hajdúböszörményi parasztok leszármazottja miként válhat meghatározó erejű festőművésszé.

A debreceni Déri Múzeumban voltam, s Ecsedi Pistával, a nagyszerű etnográfussal az ősművészeti tárgyakban gyönyörködtem. Megbámultam az alföldi pásztorok remekléseit. A faragott és írott szerszámokat, a karikásostorokat, és a csontból, fából készült eszközöket. A tárlók felett egy sor pásztorkép volt felakasztva. Megálott a szemem a bajszos, kemény fejek galériáján s egész megilletődve kérdeztem, kicsinálta ezeket. Egy hortobágyi pásztor - mondta. - Egy volt csikósbojtár, aki elfagyott keze-lába miatt kénytelen volt otthagyni a cifra ménest, s most megint a pusztát lakja és figurákat válogat ki és örökít meg. Soká néztem a képeket s mikor végre az irodában megpihentünk, belép egy kemény, vastag, egyszerű magyar. Az igazgató, Ecsedi felkiállt: - itt az én komám, ez az a Káplár Miklós, aki a képeket pingálta. Rögtön összemarkoltuk egymás és ettől kezdve állandóan barátságban maradtunk? - emlékszik vissza Móricz Zsigmond a Káplárral történt első találkozására” - olvasható a Hajdúsági Múzeum ajánlójában.

Következik a tárlatrendezés

Káplár Hortobágy úti egykori lakóháza kiállítóterem, de évekig nem sokat lehetett hallani róla. Az 1978-ban megnyílt múzeumban (az 1853-ban épült népi műemlékben) Káplár Miklós (1886-1935) pásztorportréi, tájképei és személyes tárgyai láthatóak. A települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatását célzó pályázatból Hajdúböszörmény önkormányzata 3 millió forint támogatást nyert a Káplár Miklós Emlékház infrastrukturális fejlesztésére.

A rekonstrukciós munkálatok során az épület eredeti állapotának megőrzése és állagvédelme érdekében a vályog falazatok utólagos vízszigetelését végezték el, valamint a homlokzatot, a belső fal- és padlófelületeket is felújították. Az áramszolgáltatást is visszaállították új mérőhely kialakításával, valamint az elektromos hálózat átvizsgálása is megtörtént – tájékoztatott Kiss Attila polgármester.

Az épületen elvégzett munkálatokon kívül a Bulcsú utcai telekhatáron új – a meglévő kerítéssel azonos kivitelű – kerítés épült, a kertben asztallal egybeépített kerti padok lettek elhelyezve és a kerti mellékhelyiség is fel lett újítva. Következő lépésként az Emlékház új, látogató- és iskolabarát szemléletű állandó kiállításának kialakítása történik meg – tudtuk meg.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában