Helyi közélet

2014.06.12. 16:35

Új kormány - MSZP: figyelemelterelés a Földművelésügyi Minisztérium Debrecenbe költöztetése

Budapest, 2014. június 12., csütörtök (MTI) - Az MSZP szakpolitikusai szerint a Földművelésügyi Minisztérium Debrecenbe költöztetésével a kormány arról akarja elterelni a figyelmet, hogy "Magyarország agráriumának kivégzésére készül". Erről Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke és Gőgös Zoltán, a párt agrárpolitikusa beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Budapest, 2014. június 12., csütörtök (MTI) - Az MSZP szakpolitikusai szerint a Földművelésügyi Minisztérium Debrecenbe költöztetésével a kormány arról akarja elterelni a figyelmet, hogy "Magyarország agráriumának kivégzésére készül". Erről Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke és Gőgös Zoltán, a párt agrárpolitikusa beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Harangozó Gábor azt mondta, ezekben a hetekben dől el, milyen agrárszerkezet alakul ki a következő évtizedben, mégis, az új uniós támogatáspolitikáról, a területalapú támogatásokról titokban tárgyal a kormány. Hozzátette: a minisztérium költözése helyett a decentralizációt javasolják, amely a családi gazdaságok megerősítéséhez feltétlenül szükséges.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány azt már eldöntötte, hogy elveszi az ötvenmillió forint feletti támogatásokat.

Az MSZP azonban azt javasolja, hogy ötvenmillió forint felett csak azok kaphassanak támogatást, akik jelentős foglalkoztatók - közölte.

Kifejtette, az új uniós támogatási rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy az ötvenmillió forint feletti elvonásból a munkabér költségeit levonják a gazdálkodók.

Ha a foglalkoztatási költségeket nem lehet beszámítani - folytatta - , az azt fogja jelenteni, hogy az összes nagy állattenyésztéssel foglalkozó gazdaság bezár, mert a támogatások megvonásával nem lesz rentábilis a működésük. Hozzátette: ennek következtében 120 ezerről 60 ezerre csökkenhet az ebben a szférában dolgozók száma.

De az MSZP javaslata alapján akár 200 ezerre is emelkedhet a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma - hangsúlyozta. Ezt azzal magyarázta, hogy javaslatukkal lehetőséget adnának a ma iparszerű növénytermesztéssel foglalkozó nagygazdaságoknak arra, hogy a következő öt év beruházásai után annyi embernek adjanak munkát, hogy megkaphassák a támogatást.

Harangozó Gábor szerint a minél több működőképes családi gazdasághoz állami beavatkozás kell. Ehhez pedig nem arra van szükség, hogy a centralizált minisztériumot vidékre költöztessék - érvelt - , hanem arra, hogy az agáregyetemekhez kapcsolódva hozzanak létre centrumokat a vidéki élet megszervezésére. Kihelyezett minisztérium működhetne például Kaposváron, Mosonmagyaróváron, Debrecenben - tette hozzá.

Gőgös Zoltán a Lázár János miniszter által javasolt támogatáspolitikáról még azt mondta, nagyjából 500 cégtől akarják elvenni a támogatást, ezeknek a cégeknek a tulajdonában van Magyarország tehénállományának 80 százaléka.

Ez egy munkaigényes ágazat, jövőre pedig megszűnik a tejkvóta Európában, szabad verseny lesz, ez pedig azt jelenti, el fog tűnni a magyar tej a piacról - közölte, hozzátéve, hogy most az uniós támogatás kompenzálja a gazdálkodók veszteségeit.

Értékelése szerint Lázár János javaslata "iszonyatosan kemény rombolást" okozna a vidéki foglalkoztatásban. Mint mondta, nem a nagy cégek vezetői érdekében szólnak, ők meg fognak élni 200 évig családostól.

Gőgös Zoltán a minisztérium költözésével kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az állomány 20 százaléka naponta Brüsszelbe jár. Charterjáratot is indítanak Debrecenből Brüsszelbe? - kérdezte. Kérdésesnek tartotta azt is, hogyan lehet közigazgatási egyeztetést tartani. Megjegyezte, hogy amikor államtitkár volt, akadt arra példa, hogy egy órán belül össze kellett hívni a közigazgatási értekezletet.

"Debrecen főterén ugyanúgy egynyári virágok vannak, mint a Kossuth téren"; milyen termeléshez tudják Debrecen főterén közelebb vinni a minisztériumot, mint a Kossuth téren? - kérdezte, utalva arra, hogy a költözés indokai között ez is felmerült.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában