Helyi közélet

2014.06.11. 09:12

631 offshore cégünk van

Debrecen - Gyakran meghalni járnak Romániába és Ukrajnába a magyar vállalkozások.

Debrecen - Gyakran meghalni járnak Romániába és Ukrajnába a magyar vállalkozások.

Hajdú-Biharban összesen 631 offshore céget tartanak nyilván, többnyire ukrán és román tulajdonosi háttérrel. Magyarországon csaknem 4 ezer 500 ukrán és ugyanennyi román érdekeltségű cég működik, de beszámolót csak 26 százalékuk tesz közé, ami eleve az adószám felfüggesztéséhez vezethet – tájékoztatta a Naplót Pertics Richárd, a Nemzeti Cégtár vezérigazgatója.

Vizsgálataik szerint az ukrán és román cégtulajdonosok jelentős része a felhalmozott tartozások, illetve a jogi felelősség áthárítása miatt kerülhetett képbe. Az utóbbi tíz évben gyakorlattá vált, hogy magyar tulajdonosok úgy próbálnak szabadulni a tartozásuktól, hogy cégüket a tartozással együtt elérhetetlen külföldi magánszemélyeknek adják el. További probléma, hogy a mérleget leadó ukrán és román cégek adózás előtti eredménye is többnyire negatív. A többségük feltételezhetően nem azért van Magyarországon, hogy bármiféle gazdasági tevékenységet folytasson, hanem azért, mert az eredeti tulajdonos felelősségének az eltüntetése még nem fejeződött be.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában