Helyi közélet

2014.05.19. 20:21

VM: csak az MSZP hazugságai veszélyeztetik az agrárbékét

Budapest, 2014. május 19., hétfő (MTI) - Csak a szocialisták hazugságai veszélyeztetik az agrárbékét - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Magyar Szocialista Párt (MSZP) politikusainak hétfői kijelentéseire.

Budapest, 2014. május 19., hétfő (MTI) - Csak a szocialisták hazugságai veszélyeztetik az agrárbékét - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Magyar Szocialista Párt (MSZP) politikusainak hétfői kijelentéseire.

Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón többek között arról beszélt, hogy több tisztelet jár a magyar vidéknek és a hortobágyi gazdálkodóknak a kormánytól, és úgy vélte nemcsak az agrárbékét, hanem Magyarország jövőjét veszélyezteti, ha a kormány ezen az úton megy tovább. "Kezd kicsúszni az irányítás Orbán Viktor miniszterelnök kezéből, mivel az elmúlt napokban elkezdték kiértesíteni a hortobágyi földpályázatok nyerteseit, hogy menjenek szerződést kötni" - mondta.

Harangozó Gábor szerint Bitay Márton, a VM államtitkára még februárban arról adott tájékoztatatást, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park földpályázatai ügyében felmerült aggályok miatt a kormányfő a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatát kezdeményezte a pályázatok miatt. Továbbá azt is megígérte, hogy a vizsgálat végéig nem lesz változás a hortobágyi földeknél.

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: az ígéreteket be kell tartani, ezért azt követelik, hogy a szerződéskötést függesszék fel a nyertesekkel a Kehi-vizsgálat lezárultáig. Követelte azt is, hogy írjanak ki új, tisztességes pályázatot, amelyen valóban a helyben lakó gazdák juthatnak földhöz.

Gőgös Zoltán, az MSZP agrárpolitikusa a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy az érdeklődő gazdálkodóknak azt mondták, a Kehi-vizsgálat várhatóan május végén zárul. Egyes pályázók fiktív lakcíme miatt zajló büntetőügyben pedig nemrégiben volt tanúmeghallgatás - tette hozzá.

Ezekre az állításokra a szaktárca közleményében úgy reagált: "megint hazudnak a baloldali ellenzék agrárpolitikusai, mikor sajtótájékoztatójukon újfent valótlanságokat állítanak a földpályázatok ügyében. Hortobágyon a teljes pályázati anyag ellenőrzése során csak azokkal köt most szerződést az állam, akiknél mindent rendben talált".

A szaktárcánál még azt is hozzátettek mindehhez, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata után is folytatódik a földhasználati pályáztatás. Az elmúlt években a negatív politikai hangulatkeltés dacára sem találtak szabálytalanságokat a vizsgálatok során - írták.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában