Helyi közélet

2014.04.22. 16:48

Veszélyben a méhészek megélhetése

Hajdú-Bihar - Versenyhátrányt okoz a magyar méhészeknek az Európai Parlament múlt heti döntése.

Hajdú-Bihar - Versenyhátrányt okoz a magyar méhészeknek az Európai Parlament múlt heti döntése.Rájár a rúd a magyar méhészekre. Az elmúlt hetekben sem az időjárás, sem pedig az Európai Unió nem fogadta kegyeibe a termelőket. A társulás törvényhozó testülete, az Európai Parlament ugyanis éppen egy hete fogadta el azt a javaslatot, amely a méz természetes alkotóelemeként, és nem külön összetevőjeként határozza meg a virágport. Mint a távirati iroda tudósítása írja, ezért nem kell majd feltüntetni a csomagoláson, hogy tartalmaz-e génmódosított organizmust, azaz GMO–t a termék.

– A határozat miatt komoly versenyhátrányba kerülnek a GMO-mentes mézet előállító hazai méhészek, mivel a címkén nem látja majd a vásárló a különbséget a magyar, valamint az olcsóbb, s kevésbé jó minőségű termék között – nyilatkozta Csiha Imre, a Püspökladány és Vidéke Méhészek Egyesület elnöke. Mint fogalmazott, az igazi következményeket még nem látják, azokkal majd a következő évi mézértékesítéskor szembesülnek.

HBN

A cikk folytatása a www.naplo.hu-n vagy a Napló szerdai számában olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában