Helyi közélet

2014.04.08. 17:27

Katéterezhetnek és intubálhatnak bábukon

Debrecen - A legmodernebb gyakorlatorientált képzés valósul meg az orvosi egyetemen.

Debrecen - A legmodernebb gyakorlatorientált képzés valósul meg az orvosi egyetemen.

Nem lehet elvárni a betegektől, hogy mintegy képzési eszközként álljanak a hallgatók rendelkezésére, ugyanakkor a diákok részéről is jogos a gyakorlati képzési igény. Ezen segítenek azok a szimulációs modellek melyeket egy uniós pályázat segítségével szerzett be a Debreceni Egyetem - mondta el keddi sajtótájékoztatójukon dr. Csernoch László egyetemi tanár, tudományos rektorhelyettes.

Az Általános Orvostudományi Kar Interaktív Orvosi Gyakorlati Központjában tartott projektzáron dr. Panyi György egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetője ismertette az orvosképzést segítő szimulációs modelleken alapuló oktatási tananyagok fejlesztésére kidolgozott elképzelésüket. Eszerint a hallgatók már az első évben a szimulációs modelleken végzik az újraélesztést, és valamennyi évfolyamon használják majd a központban elhelyezett különböző „babákat”.

A tájékoztató után a gyakorlatban is bemutatták azokat a szimulációs modelleket, melyeken a hallgatók intravénás injekció beadását, intubálást vagy katéterezést végezhetnek. Az eszközök között egy 30 millió forint értékű modell is található, melyen különböző betegségeknél szükséges beavatkozásokat gyakorolhatnak kockázatmentesen a diákok.

HBN-ÉP


Debrecen, 2014. április 8., kedd (MTI) - Az injekciók beadását, az intubálást, a katéterezést, az újraélesztést bábukon - szimulációs eszközökön - gyakorolhatják a debreceni orvostanhallgatók - közölte Csernoch László, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese kedden, a projektzáró sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában