Helyi közélet

2014.04.26. 15:13

Bátor Tábor, avagy a Bátrak segítője

Debrecen - Egy szerető családban természetes, hogy a gyermek a legfontosabb érték.

Debrecen - Egy szerető családban természetes, hogy a gyermek a legfontosabb érték.

Ha a gyermeknél súlyos betegséget találnak, a család addigi élete felborul. Ebben az élethelyzetben az egyik legfontosabb dolog, hogy a gyermek mihamarabb legyőzze szorongásait, és bátran tudja felvenni a harcot a betegséggel szemben. A Bátor Tábor segít, hogy a gyógyulásért folytatott küzdelem könnyebb legyen számukra: egy elfogadó, vidám, szerető közeget biztosít, ahol a betegséggel kapcsolatos szorongások feloldódhatnak. Ingyenes élményterápiás táborokat kínál a daganatos és súlyosan beteg gyerekek és családjuk számára, melyek lényege, hogy a táborozók számára sikerélményt nyújtson. Gali Márk, a 28 éves debreceni gépészmérnök évek óta önkéntesként segíti a Bátrakat.

Civilben egészen más területen dolgozol. Hogy kerültél kapcsolatba a táborral?

Gali Márk: Jelenleg mint minőségbiztosítási mérnök tevékenykedem, amely meglehetősen távol áll a segítő szakmáktól. A mindennapi profit bűvöletében és érdekében végzett munka számomra sokszor emberpróbáló. A Bátor Táborral még az egyetemi éveim alatt találkoztam, az egyik barátom mesélt róla. Miután utánanéztem és jelentkeztem, egyre több helyen vettem észre a mosolygós plakátokat.

A Bátor Tábor több, mint egy egyszerű táborozási lehetőség a beteg gyerekeknek. Hogy működik az élményterápia, mit ad a táborozóknak?

Gali Márk: A táborban a daganatos és krónikus betegséggel kezelt gyerekeket egy nagyszerű önkéntes csapat várja, akiket mindenre alaposan felkészítenek, változatos előadások, szituációs játékok során. Ezeken a képzéseken tanuljuk meg az élményterápia működését is, amit én úgy képzelek el, mintha mindenki kapna egy batyut a tábor elején, amikor megérkezik. Ebbe a batyuba pakolja az élményeit a napi feladatok, játékok során. Ez az, amit utána magukkal visznek haza, és bármikor, amikor szükség van egy kis bátorításra, pozitív élményre, egy mosolyra, csak kinyitják a batyut és belenéznek.

Tehát a lényeg nem is a táborban, hanem a tábor után történik?

Gali Márk: A tábor lehetőséget, egy olyan biztonságos közeget nyújt, ahol tökéletesen rá lehet hangolódni a gyerekekre, hogy számukra tudjuk biztosítani a legtöbb élményt és odafigyelést. Az élményterápia hosszabb távon is hat. Ezek a súlyosan beteg gyerekek, akik korábban hónapokat, éveket töltöttek kórházban, a táborban megtanulják leküzdeni a félelmüket, és felismerik, hogy tulajdonképpen olyasmikre is képesek, amit korábban egyáltalán nem gondoltak volna. Ebből a későbbi nehéz pillanatokban is erőt meríthetnek.

Sokak szerint a Bátor Tábor „függőséget okoz”. Aki egyszer beteszi a lábát ide, akár táborozóként, akár önkéntesként, az vissza akar térni. Mi ennek az oka? Mi az a csoda, amiért sok ember áldoz évente 10 napot a saját szabadidejéből?

Gali Márk: Az önkéntesség számomra energiát ad a mindennapokhoz, hogy képes legyek a legnehezebb időszakban is felállni, erőt meríteni és továbbmenni az utamon. Nehéz elmagyarázni, hogy milyen sokat megtanulhat magáról az ember egy ennyire más környezetben, egy tisztán kedvességből épített területen, ahol mindenki a beteg gyerekekért teszi a dolgát. Jó érzéssel tölt el a munkám során is, ha abból, amit én kaptam, egy csipetnyit vissza tudok adni, akár csak egy mosoly formájában. Azok az élmények, amelyek megszínezik azt a 10 napot a nyári turnusban, olyan élénkek, hogy a maradék 355 nap is színesebbnek tűnik. És ezekből az élményekből, a kedvességből mindig lehet másoknak is adni, hogy sokszorozódjon.

Mi a legkedvesebb élményed a táborban gyógyuló gyerekekről, amit megosztanál az olvasókkal?

Gali Márk: Számomra emlékezetes élmény volt, és talán akkor fogtam fel, hogy működik az élményterápia, amikor még az első táboromban a gyerekek megérkezésénél segédkeztem. Az egyik családból egy apró termetű, vékonyka kisfiút kézen fogva hozott az anyukája, meg volt szeppenve és alig tudott járni. Ahogy teltek a napok, a kisfiú egyre bátrabb, magabiztosabb lett, látni lehetett rajta, hogy hihetetlen változáson megy át a tábor ideje alatt. Azonban a legnagyobb meglepetés a szülei számára is az volt, amikor jöttek érte a tábor végén és az elköszönést követően megragadta a táskáját és a botját, és együtt ballagtak ki a kocsihoz. Nem kellett fogni a kezét, határozott és magabiztos léptekkel, tele batyuval indult haza.

Bátor Tábor, bátorság. Számodra mit jelent a bátorság?

Gali Márk: Számomra a bátorság az, amikor a félelmünk, vagy hiedelmünk ellenére megteszünk valamit, amiről tudjuk, hogy az a helyes. Én féltem az első táborom előtt, hogy milyen lesz, hogyan tudok én segíteni a gyerekeken, de úgy éreztem, hogy ott a helyem és az a helyes döntés. Most már alig várom, hogy újra mehessek.

Mit üzensz azoknak, akik segítenének, de nem tudják, hogyan?

Gali Márk: Én azt javasolnám mindenkinek, hogy töltsön egy kis időt önkénteskedéssel, ha tud, hiszen hihetetlen élményekkel lehet gazdagabb egy-egy ilyen alkalommal. Aki esetleg nem tud a táborba eljönni, az is kipróbálhatja, milyen felemelő élmény másoknak segíteni. Van, aki például sportteljesítményt vállal a táborban gyógyuló gyerekekért. A személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlása például egyetlen fillérbe sem kerül, mégis kevesen élnek vele. Én ennek kapcsán azt javaslom, hogy keressen mindenki egy számára megbízható alapítványt, aminek a céljaival azonosulni tud, és segítsen. Ezáltal valamennyien részesévé válhatunk egy jó ügynek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában