Helyi közélet

2014.03.31. 13:24

Az alig tízéves unokahúgát molesztálta, hét évet kapott

Debrecen - Visszaesőként 7 év fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki még 2004-ben molesztált egy kislányt Nyíradonyban.

Debrecen - Visszaesőként 7 év fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki még 2004-ben molesztált egy kislányt Nyíradonyban. A gyermek a nyári vakáció idején töltött el néhány napot a vádlott családjánál. A bíróság T. Andrást felügyelete alatt álló, tizenkettedik életévét be nem töltött sértett sérelmére erőszakkal, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek. Az ügyben azért született több mint 10 évvel később ítélet, mert az esetre csak 2012-ben derült fény, amikor a már 18 éves sértett elszólta magát a történtekről a szülei előtt, majd a szülők hatására feljelentést tett.

Bakó József bíró indoklásában kiemelte: a vádlott végig tagadta a bűncselekmény elkövetését, de a sértett, a szakértők és a tanúk vallomásai is rendre cáfolták T. András védekezését. A bíróságon többek között az az iskolapszichológus is tanúvallomást tett, akihez még tinédzser korában került a kislány – a vádlott unokahúga - magatartásproblémák miatt. A terápia során aztán az évekkel korábbi szexuális trauma is kiderült, amelyet az idő múlása ellenére sem hevert ki. Az igazságügyi pszichológus szakértő is megállapította, hogy a vádlott molesztálása akkora traumát okozott a lánynak, hogy azt még a mostani szakértői tesztek is kimutatták. A sértettet egyébként a bíróság a vádlott távollétében hallgatta meg, de a ma 20 évessé cseperedett lány még így is nagyon megviselten nyilatkozott a gyermekkori zaklatásról. A sértett egyébként a vádlottat második édesapjának tekintette, a molesztálás után azonban soha többé nem fogadta el a család szünidei meghívását.

A Debreceni Törvényszék indoklásában az is szerepelt, hogy az időmúlás az ilyen esetekben nem értékelhető jelentős enyhítő körülményként, hiszen a szexuális bűncselekmények zöme vagy soha, vagy legfeljebb csak hosszú évekkel később derül ki, így a zaklató is csak jóval később kerül bíróság elé.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész, a vádlott és védője is 3 nap gondolkodási időt kért.

T. Andrást egyébként 2014 februárjában a Debreceni Járásbíróság is bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettében, ezért - nem jogerősen - halmazati büntetésül 9 év 10 hónap fegyházbüntetésre ítélte. A férfi 2012-ben feleségének unokáját molesztálta, aki testvéreivel együtt került hozzájuk a gyámhivatal döntése nyomán.

- Debreceni Törvényszék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában