Helyi közélet

2014.01.15. 10:19

Két keréken a határon és azon túl is

Hajdú-Bihar - Kisebb megszakításokkal, de már az országhatárig tekerhetünk a magyar–román kerékpárúton.

Hajdú-Bihar - Kisebb megszakításokkal, de már az országhatárig tekerhetünk a magyar–román kerékpárúton.

Nyolcvanöt százalékban kész, de kisajátítási eljárás nehezíti a Berettyóújfaluból Nagyváradra vezető kerékpárút építését. Mint azt Demény Zsolt, a hivatal műszaki irodájának beruházásért felelős munkatársa megkeresésünkre elmondta: a Mezőpeterd–Biharkeresztes– Ártánd útvonalon ezidáig 32 ingatlan tulajdonosával nem sikerült megegyezni, velük kapcsolatban kisajátítási eljárás zajlik az épülő kerékpárút miatt.

– Ezeken a szakaszokon ezért egyelőre nem végeztünk munkálatokat. A kivitelezést akkor tudjuk teljes hosszában megvalósítani, ha ezekre a területekre megkapjuk a ráhajtási engedélyt.

A román oldalon is épül

Az utat érintő többi ingatlan birtokosával megállapodtunk, és adásvételi szerződést kötöttünk – fogalmazott a hivatal munkatársa.

A kisajátítási eljárás mellett régészeti ásatás és a természetvédelmi területtel kapcsolatos kivitelezési időkorlátozás is akadályozta az építkezést.

Berettyóújfalu közigazgatási területén a belterületi szakasz, illetve a Natura 2000 természetvédelmi terület találkozásánál hiányzik a kerékpárút. A többi településen a belterületi szakaszokat próbáltuk megépíteni, hogy a lakosságot minél kevésbé zavarja a kivitelezés, illetve, hogy ott télre ne maradjon balesetveszélyes munkaterület – hangsúlyozta Demény Zsolt. Mint hozzátette: a külterületi szakaszok itt is nagyrészt elkészültek, csak a kisajátítással érintett területek aszfaltozása nem történt meg.

– Jelenleg nem folynak munkálatok, mivel március közepéig nem lehet a főút mellett dolgozni. A magyar oldalhoz hasonlóan a román részen is folyamatosan készül a kerékpárút, így nagy esély van rá, hogy nyár elejére teljes hosszában elkészülhet a nemzetközi bicikliút – fogalmazott a műszaki iroda vezetője.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában