Helyi közélet

2014.01.02. 18:26

Karmos majom és rulrul a szaporulatban

Debrecen - Hamarosan párja érkezik a tigrisnek a debreceni állatkertbe.

Debrecen - Hamarosan párja érkezik a tigrisnek a debreceni állatkertbe.

– Ne add fel! Mindjárt sikerül! - idézte fel Kiss Gabriella zoopedagógus az Állatok karácsonyán, hogyan szurkoltak az állatkert nyári táborában részt vevő gyerekek a lámának, miközben világra hozta utódait. A Nagyerdei Kultúrparkban 26 örökbe fogadott állatfaj található, „szüleiknek” a két ünnep között az újonnan átépített majomházban nyilvános „fogadóórát” tartottak. A gondozók az állatok fejlődésének bemutatása mellett a téli ellátás részleteire is felhívták a figyelmet.

A ragadozókkal könnyebb

– Télen nagyobb odafigyelést követelnek az állatkert lakói. A legigényesebbek a főemlősök, mivel nekik friss zöldségre, gyümölcsre is szükségük lenne. A hideg időszakban igyekszünk változatos, energiadús étrendet összeállítani, és ételüket a betegségek elkerüléséhez szükséges vitaminkészítményekkel egészítjük ki. A ragadozók téli ellátása valamivel könnyebb, mert ők az év minden időszakában húst fogyasztanak – tájékoztatott Nagy Sándor Tibor ügyvezető. Mint hozzátette, valamennyi állat számára télen is nélkülözhetetlen a meleg, ezért igyekeznek megfelelő hőmérsékletet teremteni számukra. A fűtés miatt ilyenkor akár harmadával is többe kerül a park fenntartása.

Tigrisek is születhetnek

A debreceni állatkertben 180 faj közel 2000 egyedével találkozhatnak a látogatók, az állomány folyamatosan bővül. - Az idén született legkülönlegesebb állatok közé tartozik a karmos majom, a fókalábú pingvin vagy a rulrulmadár, de a jövőben a tigris is szaporodhat, ugyanis hamarosan pár érkezik hozzá Németországból – hangsúlyozta Nagy Sándor Tibor.

HBN–SzM|Fotó: Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában