Helyi közélet

2014.01.29. 09:31

Itt a plakát, hol (legyen) a plakát?

Debrecen - A pártoknak kedvező lenne, de vajon az emberek örülnek majd a sok falragasznak?

Debrecen - A pártoknak kedvező lenne, de vajon az emberek örülnek majd a sok falragasznak?Mint a köztársasági elnök is kihirdette, 50 nap áll a pártok rendelkezésére az április 6-ai választás napjáig a kampányra, azaz február 15-től jöhet a plakát-, molinó-, szórólapár. Vagy mégsem?

Új szabályok

A tavaly elfogadott választási eljárásról szóló törvény értelmében plakát (választási falragasz, felirat, szórólap, vetített kép, embléma mérettől és hordozóanyagtól függetlenül) a kampányidőszakban korlátlanul elhelyezhető, kivéve...

...épület falára, kerítésre, mert azt csak a tulajdonos/vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet.

...a középületek, s a közterületek meghatározott része, ahol a helyi önkormányzat műemlékvédelmi vagy környezetvédelmi okból megtilthatja.

Sok a tiltás

De nem egyszerűbb egy önálló hirdetőberendezés vagy óriásplakát kihelyezése sem, ott ugyanis a közterület-használatról szóló jogszabályokat kell alkalmazni. Például a Debrecen településképi védelméről szólót, ami szerint a város bizonyos területein csak akkor lehetne plakátolni, ha előtte lefolytatják a településképi bejelentési eljárást. S akkor még az önkormányzati „reklámrendeletről” nem is szóltunk. Aszerint ugyanis csak meghatározott helyre lehet molinókat kitenni. Egy idei kormányrendelet ezt „megfejeli” azzal, hogy jogellenes választási plakátot kihelyezni közvilágítási, villany- és telefonoszlopokra, közút területén, felette, az út műtárgyán stb.

Ráadásul lakott területen kívül a közút tengelyétől számított 50 méteren, autópálya, autóút és főút esetén 100 méteren belül tilos plakátolni, de azon kívül sem lehet nagyobb egy reklám 4 négyzetméternél.

HBN–FÁ

További részletek a Naplóban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában