Helyi közélet

2014.01.15. 13:59

Hortobágyi veszélyes hulladék - A tároló felszámolását szorgalmazza Illés Zoltán

Balmazújváros-Lászlóháza, 2014. január 15., szerda (MTI) - A hortobágyi veszélyeshulladék-tároló teljes felszámolása érdekében 350 millió forintos pénzügyi alap elkülönítését kezdeményezi a kormánynál a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetgazdálkodásért felelős államtitkára.

Balmazújváros-Lászlóháza, 2014. január 15., szerda (MTI) - A hortobágyi veszélyeshulladék-tároló teljes felszámolása érdekében 350 millió forintos pénzügyi alap elkülönítését kezdeményezi a kormánynál a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetgazdálkodásért felelős államtitkára.

Illés Zoltán ezt szerdán jelentette be Balmazújváros-Lászlóházán, miután megtekintette azt a tárolót, ahol kétezer tonna veszélyes hulladékot tárolnak, és az elmúlt hetekben - fémtolvajok behatolása nyomán - áldatlan állapotok alakultak ki.

Illés Zoltán bejelentette azt is: a következő ciklusra 3-4 milliárd forintos hulladékszennyezést felszámoló alap létrehozását kezdeményezi a kormányzatnál az országban lévő 150-300 ismert szennyezett terület lokalizálására, illetve a kármentesítés megkezdésére.

Az államtitkár elismeréssel szólt a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek az elmúlt napokban a Balmazújváros-Lászlóháza határában lévő veszélyeshulladék-tárolónál végzett munkájáról.

Kifejtette: szakmai útmutatásai alapján a felügyelőség kijavította a tároló megrongált kerítését, megoldották a telep 24 órás őrzését, a kiszóródott hulladékot hordókba rakták, s ismét "rendezettség" van a telepen.

Kelemen Béla, a tiszántúli zöldhatóság igazgatója megerősítette: a telepet körülvevő monitorig-kutakból és más helyekről vett minták elemzése alapján nem történt olyan szennyezés, ami rendkívüli kárelhárítási munkákat követelne.

Illés Zoltán és Kelemen Béla az MTI érdeklődésére egybehangzóan kijelentette: a telep térségében sem a föld, sem a vízbázis, sem a levegő, sem a közeli Hortobágyi Nemzeti Park nincs veszélyben.

Illés Zoltán köszönetet mondott Tiba Istvánnak, Balmazújváros fideszes polgármesterének a telep őrzés-védelméhez nyújtott segítségért.

Tiba István elmondta: önkormányzatuk három embert, valamint melegedőt és mobil WC-t biztosított a 24 órás őrzés-védelem megoldása érdekében. Ugyanakkor kérte Illés Zoltán államtitkárt, hogy a kormány mielőbb teremtse meg ennek anyagi feltételeit.

A balmazújvárosi polgármester üdvözölte Illés Zoltán bejelentését, miszerint már a február 22-i kormányülésre határozatot készítenek a tároló teljes felszámolása költségeinek előteremtésére.

Elmondta, hogy felmérések szerint Balmazújvárosban a fiatalok vérképzőszervi megbetegedése jelentősen meghaladja az átlagot, amire az orvosok nem találnak magyarázatot. Sokan a csernobili atomerőmű-balesetet okolják ezért, de sokan a veszélyeshulladék-tároló közelségét vélik a betegségek hátterének.

Ilyen formán megnyugtató lesz mindenki számára, ha ez a telephely eltűnik a Hortobágyról - tette hozzá a polgármester.

Az MTI tudósítója szerdán azt tapasztalta a helyszínen, hogy nem csak a telep külső kerítését javították ki, de a fedett csarnokot is erős fóliákkal vették körül, hogy a szél ne tudja a por formátumú hulladékot széthordani.

A hordók szabályosan, raklapokon elhelyezve sorakoznak, legtöbbjük zárt műanyag tároló, de van a telepen számos, szétrohadt, összerozsdásodott fémhordó is.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában