Helyi közélet

2014.01.02. 14:38

Házszentelés az ortodoxoknál Körösszegapátiban

Körösszegapáti - Ismét eltelt egy esztendő. Még tart az újévi jókívánságok időszaka, máris itt van az ortodox egyház következő ünnepe, a házszentelés.

Körösszegapáti - Ismét eltelt egy esztendő. Még tart az újévi jókívánságok időszaka, máris itt van az ortodox egyház következő ünnepe, a házszentelés.

A sok egyházi szokás közül ez is megmaradt a település lakóinál.

Január másodikán a tisztelendő reggel, miután megáldja a templomot és a házszentelésre induló csapat tagjait, harangozással jelzi indulását.

Reggel nyolc órakor kél útra a kis közösség. Két fehér lepelbe öltözött gyermek - ebben az évben Bereczki Dávid és Dárius Sabau. Kezükben csengettyű, mellyel jelzik, hogy merre járnak, és a persely, melybe a kapott pénzt teszik.

Dr. Origen Sabau tisztelendő kezében a kereszttel és a száraz bazsalikomból kötött csokorral, mely a szentelt víz kihintésére szolgál, szenteli meg a hívek otthonait. Segítői Blága János, a kántor, aki egy kancsóba viszi a szentelt vizet, valamint Szakadáti Tibor egyház gondnok, ő a 2014 évi kalendáriumot juttatja el a hívekhez.

A kapun belépve énekelni kezdenek, a házban lakók összekulcsolt kézzel várják a szentelőket, a gazda, vagy a legidősebb házlakó kezében égő gyertya van.

A tisztelendő végig járja a ház helyiségeit, majd meghinti szentelt vízzel a lakókat is, akik ilyenkor a kezében lévő keresztet is megcsókolják.

Ezután a háziak kaláccsal, süteménnyel, itallal kínálják meg a szentelőket. Pénzt is adnak, melyet a perselybe tesznek.

Ha rövid időre is, de sor kerül egy kis beszélgetésre is, ilyenkor az egyház ügyeire terelődik a szó. Különösen fontos ez azoknál a híveknél, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak megjelenni az egyházi eseményeken.

- Vmirjáncki József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában