Helyi közélet

2014.01.31. 09:08

Nézőpont: Főút mellett kesereg a gazda

<em>Mi van ebben az országban? Mit művel a kormány? A gazdáknak nem tetszik az országló pártok ténykedéséből valami?</em> <strong>Kovács Zsolt írása</strong>.

Mi van ebben az országban? Mit művel a kormány? A gazdáknak nem tetszik az országló pártok ténykedéséből valami? Kovács Zsolt írása.

Péntekre a bihari gazdák egy csoportja demonstrációt szervez a 42-es főút mellé; a Fidesz-KDNP kormány idején! Úgy fogalmaztak a lapunkat megkeresők, hogy „kihúzzák a lábuk alól a földet”. Földet, ami legelő, amelyen nem kevés jószáguk legel a Hortobágyon.

Megtelik tehát a 42-es főút melléke, egyik útpályája sok milliót érő traktorokkal, munkagépekkel; az út menti területek pedig terepjárókkal, beszélgető tulajdonosaikkal, akik a kormány őket hátrányosan érintő intézkedéseiről indulatoskodnak. Ha Orbán Viktor kilátásba helyezett vizsgálata vagy valami más miatt az utolsó pillanatban nem fújják le a demonstrációt, bizony történelmet írnak a bihari gazdák. Az őket szövetségesnek tekintő, helyzetbehozó polgári, jobboldali kormányzás ideje alatt nem szerveztek még ilyen akciót. Eddig csak a baloldali országlókat jutalmazták effajta kivonulással, tevékenységükkel pedig az akkori ellenzék törekvéseit nyomatékosították. Az ő szemszögükből érthető módon. Hiszen, ha fordul a politikai széljárás, akkor a kis- és közepes gazdaságok, a családi mezőgazdasági vállalkozások kerülhetnek, kerülnek kedvezményezett pozícióba.

Most viszont úgy érzi a bihari gazdák egy csoportja, hogy rendszer-, osztályidegenek lettek. Vagy azok maradtak? Nekik teljesen mindegy. Nem értik ugyanis, hogy azok, akiknek állataik vannak, értenek a jószágtartáshoz, gazdaságukkal és tevékenységükkel bizonyították életképességüket, ráadásul a mostani politika szövetségesként tekint rájuk, ennek megfelelő normát vár el tőlük, és ők mindennek többségükben igyekeznek is megfelelni; mi lehet az a mindennél magasabb szervező szempont, ami egyszerűen megfosztja őket korábbi bérleményüktől, a földtől, amiből éltek, gyarapodtak, ami jelent és jövőt adott nekik és családjuknak? Persze a földbérletről döntők eljárása törvényes – lejárt a bérleti szerződés, megpályáztatták a terület használatát, és nem a korábbi bérlő nyert, hanem valaki más.

Mégis, kik lehetnek ezek a nyertesek? Nevük és egyéb személyi adataik ismert lehet, ám, hogy kik is ők, na, azt legfeljebb csak sejthetik a most demonstrálni készülő gazdák. Annyi bizonyos, hogy valamiben többet tudnak, mint a területek korábbi bérlői. De hogy az nem feltétlenül a mezőgazdaság, abban nagy tételben lehetne fogadni.


Hajdú-Bihar - Az államtitkár szerint minden rendben van földügyben, a gazdák szerint semmi.


Hajdú-Bihar - Európa egyik legnagyobb juhtartó gazdasága a Hortobágyon legelő nélkül maradt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában