Helyi közélet

2014.01.15. 14:28

Az enyhe időjárás kedvez a kártevőknek

Hajdú-Bihar - A hetek óta tartó, tavasziasan enyhe téli időjárás nemcsak azért veszélyes, mert a helyenként virágzásnak indult gyümölcsfák esetében a hirtelen jött fagy komoly pusztítást végezhetne, hanem azért is, mert kiváló körülményeket teremt a kártevők túléléséhez.

Hajdú-Bihar - A hetek óta tartó, tavasziasan enyhe téli időjárás nemcsak azért veszélyes, mert a helyenként virágzásnak indult gyümölcsfák esetében a hirtelen jött fagy komoly pusztítást végezhetne, hanem azért is, mert kiváló körülményeket teremt a kártevők túléléséhez. A gazdálkodók egyetértenek abban, hogy az elkövetkező hetekben valamilyen csapadékra nagy szükség lenne, hiszen a talajok felső rétege kezd kiszáradni. Nem mindegy azonban, hogy ez a csapadék jótékony hótakaró, vagy éjszakánként jégpáncéllá alakuló eső formájában érkezik.

Borosgazdák mondják, hogy a plusz fokok nemcsak a hóvirágot, az ibolyát vagy az aranyesőt tévesztik meg, de a szőlőt is felébreszthetik a „téli álmából”. Márpedig egy hirtelen lehűlés akár az idei szőlőtermést is veszélybe sodorhatja.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában