Helyi közélet

2014.01.14. 08:44

Aggasztó a csapadékhiány

Debrecen - Évelő növényeink biológiai órája a kényszernyugalmi fázis legelején jár. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából.

Debrecen - Évelő növényeink biológiai órája a kényszernyugalmi fázis legelején jár. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából.

Az ilyenkor megszokottnál jóval enyhébb idővel indult az új esztendő. A kora tavaszias hőmérsékletek mellett azonban továbbra is nagyon kevés csapadék hullott.

Enyhén indult

Január első két hetében a sokéves átlagot akár 6-8 fokkal meghaladó napi középhőmérsékleti értékek is kialakultak Kelet-Magyarországon. A nappali legmagasabb hőmérséklet általában 5-10 °C között alakult, csupán egy-egy ködös, borult napon mértünk ennél alacsonyabb értéket. A hajnalok sem hoztak keményebb fagyokat, még a leghidegebb napokon sem fordult elő -5 °C alatti napi minimum, sem Hajdú-Bihar, sem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az enyhe időnek köszönhetően a talajhőmérséklet is viszonylag magas értékeken állandósult, az időszak nagy részében 2-5 fok közötti átlaghőmérsékletet mértünk 5 cm-es mélységben. Továbbra sem hullott viszont jelentősebb csapadék, mely a talaj mélyebb rétegeinek vízhiányát enyhíthette volna. A hónap első két hetének csapadékösszege a két megye legtöbb mérőállomásán mindössze 1-4 mm-t tett ki, mely az átlagos érték negyedénél is kevesebb. Ennek megfelelően a talajban tárolt vízkészlet sem gyarapodott, még mindig mintegy 100 mm-t meghaladó az 1 méter mélységű talajszelvény vízhiánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában