Helyi közélet

2014.01.06. 12:47

A túlélésért küzdenek a független könyvesek

Hajdú-Bihar - Egyre kisebb a forgalom a kis könyvkereskedésekben.

Hajdú-Bihar - Egyre kisebb a forgalom a kis könyvkereskedésekben.

Drón szállíthatja házhoz az Amazontól, a világ legnagyobb webáruházától megrendelt könyveket – kürtölte világgá december elején a világsajtó. Ami nem véletlen, hiszen mind többen szerzik be online a könyveket, és nő azok száma is, akik e-könyveket olvasnak.

Az egyre erősebb elektronikus konkurenciával egyre nehezebben veszik fel a harcot a hagyományos kereskedések, akik számára a nagy könyvesbolthálózatok is legyőzhetetlen konkurenciát jelentenek.

Az olcsó kell

Hónapok óta öles betűk hirdetik Balmazújváros könyvárus pavilonjának ablakában: végkiárusítás. Ennek ellenére nem tolonganak a város főterén álló kis üzletben. – Tegnap „óriási” forgalmam volt: Mikszáth Különös házasságát és egy térképet adtam el. Ezeket az újabb beruházásokat, az új pénztárgépet, az online kapcsolat kiépítését egy ilyen kis üzlet már nem bírja el. A kereslet drasztikus visszaeséséről pedig még nem is beszéltem – magyarázta Ferenczi Jánosné üzlettulajdonos.

A 75 éves kereskedő – aki 1960-tól 1994-ig könyvtárosként dolgozott, és emellett árusított is – azt mondja, egyre alacsonyabbak az igények. Úgy tapasztalja, hogy az olvasók leginkább azokat a könyveket keresik, amelyeket a „sztárok” írtak, s a televízióban reklámoznak. – Kezdetben nem hoztam ezekből. Ma viszont nem tudok eladni egy Victor Hugót, vagy egy Thomas Mann-kötetet. Tele a szépirodalmi polc, akárcsak a lexikonoké és szakkönyveké – teszi hozzá.

Lenke néni (így ismerik őt a városban) szerint ma az emberek nem is tudnak annyi pénzt könyvre fordítani, mint korábban. Mint mondja, az olvasni szerető, kis pénzű emberek időnként vásárolnak 5-7 száz forintos könyveket, ezek azonban ritkán színvonalasak. – A fiatalok ugyan benéznek időnként, ha viszont nincs meg az a mű, amit keresnek, akkor nem várják meg, míg megérkezik. Inkább megrendelik az interneten – jegyzi meg.

Hogy egyre szegényebbek az emberek, azt érzik a megyeszékhelyen is. Ráadásul itt a könyves láncok hasítják ki a nagy szeleteket a könyvpiacból. A megjelenésüket követően, az évezred elején kezdett visszaesni a független kereskedések forgalma. A Piac utcán emiatt egymás után zártak be az üzletek.

Széles választék

A debreceni Alternatív Könyvesbolt az egyike a még kitartóknak. Kondorosiné Vizer Viola üzletvezető azt mondja, kényszerhelyzetben vannak, a réseket igyekeznek megtalálni a piacon. Olyan köteteket forgalmaznak, amelyek az áruházláncokban nincsenek a polcokon. – Az igényes szép- és szakirodalom és a tankönyvek területén igyekszünk lefedni ezeket a területeket. Olyan kis kiadókkal is kapcsolatban állunk, amelynek kiadványait mások nem forgalmazzák. Nálunk nem a nagy példányszám jellemző, hanem a széles választék – hangsúlyozza.

Kondorosiné Vizer Viola tapasztalatai szerint az egyetemisták is egyre inkább elmaradnak a könyvesboltból. Ezt a világháló megjelenésével magyarázza. Azt ugyanakkor hozzáteszi, hogy az az ő munkájukat is segíti, hiszen több kiadótól ők is online rendelik meg a könyveket. Azt viszont, hogy az internetes vásárlás terjedése tovább szűkíti-e a piacot, nem tudta megmondani. Az üzletvezető ugyanakkor jelezte, a stagnáló kereslet mellett is igyekeznek fennmaradni, a vásárlókat kiszolgálni.

HBN-SZZSL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában