Helyi közélet

2014.01.08. 07:20

A Nagytemplom színe és „fonákja”

Debrecen - Kívül-belül bekamerázzák Debrecen jelképét – leginkább a vandálok miatt.

Debrecen - Kívül-belül bekamerázzák Debrecen jelképét – leginkább a vandálok miatt.

Nagy érdeklődés övezi a Nagytemplom felújítását, szerkesztőségünknek is sokan küldenek kérdéseket, osztják meg velünk aggodalmukat. „Tényleg megváltoztatják a színét?” „Milyen ütemben végzik a munkát?” „Milyen lesz az új padlózat?” Ilyen és ezekhez hasonló kérdések érkeznek. A válaszok megadásában ezúttal is Oláh István lelkész, projektfelelős segített.

Belül fehér, kívül…

Miközben Ön ezt olvassa, a letakart padok, a „becsomagolt” orgona, szószék és úrasztala körül elkezdték a falak vésését, a padlózat töredezett, elöregedett lapjainak felszedését. És amikor készen lesznek a „poros” munkák, csak kezdődhet a „becsomagolt” kincsek restaurálása. Természetesen az épület belül fehér, kívül pedig sárga marad, bár utóbbi árnyalatnyira eltérhet a mostani színtől, mivel az már kopott. Mint a projektfelelőstől megtudtuk, a Nagytemplom kívülről eddig csak háromszor festették le.

Vita a padlóról

A padló választása nem volt olyan egyszerű, mint a festéké. Komoly vita és alapos kutatás előzte meg. – Az egyházközség elnöksége mellett a műemlékvédelem és a város munkatársai, illetve műszaki és tervezőszakemberek ültek össze megvitatni, hogy mi kerüljön a földre. A levéltári dokumentumokból kiderült, hogy eredetileg...

Hogy milyen volt a padló, s milyen újítások lesznek a Nagytemplomban, azt elolvashatják a mai Naplóban, illetve a www.naplo.hu-n!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában