Helyi közélet

2013.12.12. 15:35

Tucatnyi település jobb vize

Derecske - A helyben, kutakkal felszínre hozott rétegvizet hozzák megfelelő állapotba.

Derecske - A helyben, kutakkal felszínre hozott rétegvizet hozzák megfelelő állapotba.

Bakó István, Derecske város polgármestere, a Hajdú-Bihari Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön a hajdú-bihari ivóvízminőség-javító projekt indulását. A projekt célja a társuláshoz (melynek gesztor települése Derecske, tagönkormányzatai: Báránd, Bedő, Berekböszörmény, Furta, Hortobágy és Hortobágy-Szásztelek, Kaba, Körösszegapáti, Nádudvar, Tetétlen, Vekerd, Zsáka) tartozó települések ivóvízminőség-javító fejlesztése, a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátása - hallhattuk.

Távvezetéken is

Mint elhangzott, a Hajdú-Bihari Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 2009. február 27-én alakult meg; a résztvevő tagtelepülések azzal a céllal hozták létre, hogy a vízben oldott komponensek valamelyikének határérték feletti előfordulását a kellő szintre visszaszorítsák a szolgáltatott ivóvízben. A megvalósítandó fejlesztés egyrészt a települések saját vízbázisára alapozott, úgynevezett önálló megoldás kiépítése (Derecske, Bedő, Berekböszörmény, Hortobágy, Hortobágy-Szásztelek, Körösszegapáti, Nádudvar), amelynek segítségével a helyben, kutakkal felszínre hozott rétegvizet, nyersvizet hozzák előírás szerinti állapotba. Másrészt olyan kistérségi rendszert alakítanak ki, amely lehetővé teszi az ivóvíz távvezetéken való eljuttatását, illetve megteremti a víz fogadásának szakszerű feltételeit a Kaba-Tetétlen-Báránd kistérségi rendszer és a Zsáka-Furta-Vekerd együttes vízellátó rendszer megépülésével. A program magába foglalja - határérték feletti vízkémiai paraméterek esetén - a megfelelő vízminőség biztosításához szükséges vízkezelési technológiát minden település számára.

- Általánosságban tehát a program a meglévő műtárgyak felújítását: vízműépületek, gépházak, víznyerő kutak, víztornyok rekonstrukcióját, illetve egyes települések esetében teljesen új vízműépület létrehozását, új víznyerő kutak fúrását, a víztisztítási technológia cseréjét, hálózati rekonstrukciót, a vízellátó hálózat végvezetékeinek azaz pangóvizes szakaszok megszüntetését tartalmazza - tette hozzá Bakó István.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában